Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.04.2015.
00:10
B. Božin - Vesti A

Po jedna sveća za svaku žrtvu

Ekumenskom božjom službom juče je u najvećoj nemačkoj katedrali, Kelnskom domu, nacionalni pomen za 150 žrtava tragedije aviona Džermanvingsa, koja se desila 24. marta u francuskim Alpima i za koju se prema dosadašnjim navodima istrage okrivljuje kopilot Andreas Lubic.

Tanjug
Katedrala u Kelnu: Dirljiv oproštaj

Za svaku žrtvu ove neshvatljive tragedije, među čijim žrtvama su 16 učenika i dve nastavnice gimnazije u nemačkom gradiću Halternu, bila je upaljena po jedna sveća.

Tanjug
Joahim Gauk: Nemački predsednik tuguje

I političari plaču

Do suza je bio ganut nemački predsednik Joahim Gauk koji je rekao da nedostaju reči za učinjeno i da od tog dana za porodice i prijatelje poginulih "ništa nije više kao što je bilo".

Dvočasovnom pomenu je prisustvovao ceo nemački državni vrh, među njima predsednik Joahim Gauk, kancelarka Angela Merkel i 1.400 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Naravno, pomenu je prisustvovalo i oko 500 članova porodica žrtava ove tragedije.

Iako je ranije najavljivan dolazak španskog kralja Felipea VI sa suprugom Leticijom (poznato je da su među žrtvama najbrojniji bili Nemci i Španci), kao i francuskog predsednika Fransoa Olanda, ali su oni poslali svoje ministre u Keln.

I ti njihovi izaslanici su takođe održali govore na ovom pomenu.
Dirljivim rečima su se tokom božje službe obratili Anete Kuršus, predsednica Evangelističke crkve Vestfalije i kardinal Rajner Marija Volki.

To dvoje crkvenih velikodostojnika su molili Boga da "neshvatljivo učini shvatljivim".

Poseban detalj su bili mali, beli anđeli, drvene figurice koje su u katedrali bili stavljeni na svako mesto za sedenje. Pre svega su bili namenjeni rodbini nastradalih i članovima spasilačkih ekipa, kako bi im "dali snage".

"Bože, osuši naše suze"

Veoma potresno je bilo i obraćanje sestre jedne od stradalih devojčica koja je u kelnskoj katedrali poručila "Bože, osuši naše suze!"

Lubicova familija nije došla

Ovaj događaj je propraćen najvišim merama bezbednosti, a policija je upotrebila i pse tragače u potrazi za eksplozivnim materijalom. Nemački mediji su izvestili da su i roditelji Andreasa Lubica dobili poziv, ali da su odbili da dođu.

Pročitajte još:

Reuters

* Evo šta je otkrila druga crna kutija oborenog aviona

* Lubic istraživao kako može da se ubije

* Poslednji trenuci u "Džermanvingsu" snimljeni mobilnim telefonom

* Švaler Lubic hteo da sakrije da je gej?!

POVEZANE VESTI

Subota 18.04.2015. 14:48
Za uzor.Kako se žrtve oplakuju,al samo svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online