Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 11.04.2015.
12:56
Danas A

Panić nudi da pomogne Putinu kao što je nekad Klintonu

"Koncepcija mira je prosta - ne treba biti genije da bi se dostiglo glavno u ovakvim situacijama kao što je ukrajinska, a to je da se najpre izbegne krvoproliće." To je rekao Milan Panić, bivši jugoslovenski premijer i američki biznismen, na debati o dvadesetoj godišnjici Dejtona, koju je u Moskvi organizovao tamošnji Institut za međunarodne odnose.

youtube/Goli Zivot TV HAPPY
Zna kako bi trebalo da se reši ukrajinska kriza: Milan Panić

Govoreći iz ugla svog iskustva, kao inicijatora Dejtona, koji je doveo do mira u Bosni, Panić je izneo "nepokolebljivo mišljenje" da je mir najvažniji, i predložio "novi Dejton" za Ukrajinu. Pozvao je ruskog predsednika Putina da organizuje međunarodnu konferenciju, i ponudio mu svoju pomoć.

- Ako mu je ona potrebna, naravno. Pre dvadeset godina forsirao sam tu ideju kod predsednika Klintona, i uspelo je - rekao je Panić.

Okrugli sto otvorio je rektor Instituta akademik Anatolij Torkunov, a moderator je bio prof. dr Sergej Grizunov.

Mesić nije prihvatio poziv za učešće

U diskusiji su uzeli učešća zamenici ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov i Grigorij Karasin, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, te ambasadori više zemalja akreditovani u Moskvi, među kojima i ambasador BiH Ivan Barbalić. Barbalić je rekao da bi "model Dejtona mogao biti primenjen u razrešavanju ukrajinskog konflikta".

I on, kao i praktično svi koji su govorili na skupu, pozitivno su ocenili ulogu Dejtonskog sporazuma.

Mada je bio pozvan, na skupu se nije pojavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Objašnjenje u kuloarima je bilo da su mu organizatori kasno uputili poziv, na samo jedan dan pre održavanja skupa. Mesić je, inače, poznat po svojim stavovima o istrošenosti Dejtona, i o potrebi njegove revizije.

"Putina neće slomiti sankcije"

Panić je na margini ovog događaja dao nekoliko intervjua ruskim medijima u kojima je dalje elaborirao svoje ideje. U najuticajnijem moskovskom dnevniku Komersant on je kazao da "Ukrajincima trebaju lideri koji žele mir, a oni sada takvih nemaju". U Moskovskom komsomolecu Panić je izneo ocenu da je "Krim ruski", i da se varaju Amerikanci ako veruju da sankcijama slabe Putina.

- Da li misle da možda nema šta da jede? Na ovaj ga način samo jačaju, a uništavaju jedan narod i podrivaju sopstvene ekonomije – rekao je Panić.

Takođe je rekao da američki Kongres greši što pritiska Obamu da šalje oružje Ukrajini.

"Obama to nipošto ne treba da učini."

Smisao ideje o "novom Dejtonu" on vidi u tome da se uspostavi bezuslovan mir, a kad se zaustavi ubijanje, onda dolaze na dnevni red, kako ih on naziva, "birokratska pitanja".

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 16:04
Panic je americki Igrac,treba tog starog Smrada oterati u tri lepe p.. Mat/erine!!
Subota 11.04.2015. 20:36
овај је човек на ЦИЈУ кој и ја слободан
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online