Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 02.03.2015.
08:00
Tanjug, Srna A

Pjongjang se ne šali: Ispalio dve rakete, preti SAD i Južnoj Koreji

Severna Koreja ispalila je dve rakete kratkog dometa u Istočno more i zapretila da će izvesti "nemilosrdne udare" protiv SAD i Južne Koreje. Prema rečima zvaničnika, projektili su pali u more, nakon leta od 490 kilometara.

Reuters
Pjongjang besan zbog zajedničkih godišnjih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD (Foto: Ilustracija)

Južnokorejska agencija Jonap je javila da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, što je razjarilo Pjongjang, preneo je AFP.

- Situacija na Korejskom poluostrvu je ponovo na pedalj od ivice rata. Sredstva kojima bi se izborili sa agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sledbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima - navela je agencija KCNA reči portparola Korejske narodne armije (KPA).

Zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD trajaće osam nedelja, velikog su obima i u njima učestvuje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika. Ovogodišnji manevri će obuhvatiti u posebnom segmentu i kompjuterski simuliranu vežbu, a angažovane su vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage.

Portparol KPA je te vežbe nazvao "opasnim nuklearnim ratnim vežbama za invaziju na Severnu Koreju", kao i "neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga".

Severnokorejski lider Kim Džong Un apelovao je pre dva dana na vojsku da se pripremi za rat sa SAD i njihovim saveznicima.

- Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahteva da sve jedinice Korejske narodne armije postanu jedinice elitne Garde u potpunosti spremne za rat -politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu - poručio je Kim, prenela je KCNA.

Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vreme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi zbog kojih uvek dolazi do porasta tenzija na podeljenom Korejskom poluostrvu, navodi AFP.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.03.2015. 08:06
Недај се Северна Кореја недај да те САД окупирају .САД не могу без рата .Дали су Американци ( британци , немци , французи....) са Земљине кугле .Нису они су ванземаљци.
Ponedeljak 02.03.2015. 14:45
Ајде мали, доста је било фолирања !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online