Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.02.2015.
07:23
B. Božin - Vesti A

Američki ego preči od diplomatije

Angela Merkel i Barak Obama su na susretu u Vašingtonu pokazali "površno transatlantsko jedinstvo", ocenjuje se u komentaru nemačkog lista "TAC". Pred novinarima su se pomučili da nađu reči prijateljstva i reči nade za pregovore u Minsku, ističe se dalje.

Fonet/AP
Duel u Beloj kući: Mnogo praznog prostora između Merkelove i Obame

Američki predsednik je jasno stavio do znanja da će diplomatskim pregovorima dati još samo jednu šansu, ali ako ona propadne, diskusija u SAD će se masovno zaoštriti i tu nemačka kancelarka nema uticaja. Argumenti Merkelove protiv isporuke oružja vlastima u Kijevu neće se više uvažavati kada bude dostignuta krajnja granica pregovaranja.

Jer, kako se objašnjava pozadina ovih odnosa, odluka Vašingtona o tome kako se treba ponašati u ukrajinskom konfliktu već odavno nije uslovljena spoljnopolitičkim faktorima.

- Amerika se nalazi u izbornoj trci. Iako će se o nasledniku Obame odlučivati tek u novembru 2016. godine, u Vašingtonu su manevri već počeli. To pokazuje unutrašnjepolitički pritisak, koji se sve više povećava i predsednika gura u pravcu odluke za isporuku oružja - piše novinar pomenutog lista.

Da su republikanci na ivici diplomatskog strpljenja - ne iznenađuje mnogo, navodi se dalje, jer su konzervativci oduvek biračima znali da insceniraju vojnu silu kao zaštitničku snagu u svetu. U domaćim (američkim) medijima se sve više piše o slabosti američke strategije iz kojih Rusija izvlači korist.

"To je slika koja ne odgovara predstavi Amerike kao velike sile - svejedno da li su u pitanju demokrate ili republikanci. Da se globalni svet promenio od hladnog rata, u toj retorici je samo marginalni aspekt i za trgovinu u sopstvenoj zemlji irelevantno."

I neodlučni Obama, koji će narednih meseci brinuti pre svega za sopstvenu sliku u istoriji, neće moći da se otrgne tom pritisku ukoliko propadnu diplomatski pokušaji Merkelove i Evrope. Unutrašnjepolitički interesi - to je američka realnost - nadmašuju transatlantske odnose, zaključuje se u komentaru.

Ne mislite loše o SAD

Obama je zamolio Nemce da ne misle tako loše o SAD povodom nadzora NSA i da imaju u vidu američku istoriju. On je priznao da "nema sumnje" da su otkrića Edvarda Snoudena o američkom špijunskom programu štetila utisku među Nemcima o obaveštajnoj delatnosti SAD, prenosi AP. Obama je istakao da je takva reakcija Nemaca normalna, s obzirom na njihovu istoriju i dodao da je američka strana preko NSA želela da spreči napade kao što su bili oni prošlomesečni u Parizu.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 08:27
Нема мира у Украјини докле год робују америчким интересима. Никакви мировни преговори неће успети, јер то Америци не одговара! Рат је неизбежан све дотле, док украјински народ не окрене леђа Америма и не очисти власт од њихових плаћеника.
Sreda 11.02.2015. 13:54
Наслов све говори. Цела ЕУ мора да игра онако како им Америка и Енглеска свирају. Шта је то него него поробљена ЕУ. Нико не сме својом главом да мисли.
Sreda 11.02.2015. 11:00
Americko ego di merda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online