Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 02.02.2015.
09:44
B. Božin - Vesti A

Evropa nije gospodar Grčke

Dve nedelje pre parlamentarnih izbora u Grčkoj, današnji grčki premijer Aleksis Cipras se obratio otvorenim pismom nemačkoj javnosti. Međutim, vodeći nemački mediji su njegovo pismo gotovo u potpunosti. U njemu Cipras moli nemačke građane da tekst pročitaju bez predrasuda, koje su u vremenu ekonomske krize "loši savetnici koji kuju netolerantnost, nacionalizam, dekadentnost i čak i nasilje".

Reuters
Uzaludno pismo: Ciprasa nema ko da čuje u Berlinu

Namera mu je bila, kako piše, da iznese drugačije viđenje onoga što se u njegovoj zemlji odigralo od 2010. do danas, i da objasni ciljeve njegove partije Siriza.

- Od 2010. godine grčka država nije u mogućnosti da vrati dugove. Na nesreću, evropska strana je odlučila da problem reši uz pomoć kredita koji su najveći u ljudskoj istoriji i da uz striktno sprovođenje strukturno-političkog programa postane gospodar. I to uprkos tome što je sa matematičkom sigurnošću bilo jasno da će posledice biti smanjenje nacionalnog dohotka, iz kojeg je finansirana otplata starih i novih kredit - piše Cipras u otvorenom pismu.

On dalje objašnjava da je njegova partija odbila da prihvati kreditnu pomoć, ne zato što Nemačka i drugi partneri nisu stavili dovoljno novca na raspolaganje, nego zato što su smatrali da će morati da vrate mnogo veće sume nego što je realno i opravdano.

- To je novac koji je grčki narod bacio u bure dugova bez dna - naglašava Cipras.

Manje od godinu dana je bilo potrebno da se njihova predviđanja pokažu kao opravdana. Kombinacija od novih enormnih kredita i masivnih restrikcija ne samo da nije obuzdala dužničku krizu, nego je preko toga teško pogodila slabosti našeg društva.

- Savesni radnici su ostali bez posla, krova nad glavom i bez dostojanstva. Masovni gubici su hiljade preduzeća oterali u propast. U vremenima deficita nade i perspektive nije bilo potrebno dugo da se izlegne zmijsko jaje fašizma i da počnu da patroliraju neonacisti kako bi posejali mržnju i nasilje - zaključio je Cipras.

Pisao je Cipras pre izbora, oglasio se i posle izbora, ali je naišao samo na hladan tuš kancelarke Angele Merkel. Ona je u subotu odbacila izglede za otpis duga Atini.

- Bilo je već dovoljno oproštaja duga privatnih kreditora, banke su već smanjile milijarde od grčkog duga - rekla je Merkelova u intervjuu listu "Hamburger Abendblat".

- Evropa će nastaviti da pokazuje solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim zemljama teško pogođenim krizom ako te zemlje sprovode reforme i mere smanjenja troškova - rekla je Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras posetiće Italiju i Francusku u utorak i sredu , ali nema neposredne planove da poseti Nemačku.

Lažna statistika

Obraćajući se nemačkim građanima, Cipras je rekao da cilj njegove partije nije uzimanje dodatnih kredita, nego stabilizacija zemlje i dostizanje uravnoteženog državnog budžeta.

 - Imamo posla sa sramnim ulepšavanjem statistike koja navodno potvrđuje uspeh politike Trojke u Grčkoj i Evropljane, koji konačno imaju pravo da saznaju istinu, ponovo pokušava da prevede žedne preko vode - upozorio je Cipras.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 10:02
Kako se Vucic ophodi i prema Grcima - ovaj tekst preporucujem prijateljima da procitaju. Naslov: Смучило ми се од Вучићевог срамног улизивања Западу и домаћих улизака њему Link: srbinaokup.info/?p=55971
Ponedeljak 02.02.2015. 10:38
Ееее Европа и САД су господари Србије од 5 октобра .Ко је газда Бугарске,Румуније,Хрватске,Црне Горе,Македоније,Албаније.......
Ponedeljak 02.02.2015. 13:37
"Evropa nije gospodsr Grcke". Baba Merkel misli da jeste i cela politika EU se svodi na dve reci: diktat i ucena!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online