Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.11.2014.
16:10
Srna A

Muslimanski gradovi su "okupirani", a ostali "osvojeni"

Za zvaničnu Tursku zauzimanje silom nekog grada je "okupacija" - ako je taj grad turski ili muslimanski, dok je zauzimanje nemuslimanskog grada samo "osvajanje", navodi Burak Bekdil, kolumnista u turskom dnevnom listu "Hurijet".

Istambul i Aja Sofija legalno "osvojeni" u vreme otomanskog carstva, dok je Jerusalim i džamiju Al aksa "nelegalno okupirao" Izrael
 

U tekstu na portalu "Gejtstoun institut" Bekdil navodi primer prema kome zauzimanje Istambula 1453. godine za Turke nije okupacija - već osvajanje.

Bekdil podseća da je turski predsednik Erdogan u svom govoru 2012. godine rekao da je, "poput Meke i Kaira, i Istambul grad Kurana". Međutim, u "Kuranu" se ne pominje nijedan od tih gradova.

Jedan od vodećih turskih imama Mehmet Gormet je, takođe 2012. godine, govorio da osvajanje nije okupiranje ili uništavanje gradova i zamkova već je to - "osvajanje srca".

"U našoj istoriji nikada nije bilo okupacije već uvek osvajanje", navodi Gormet, objašnjavajući da je jedan od "stubova osvajanja - otvaranje uma islamu a srca Kuranu".

To je versko opravdanje zbog kojeg većina turskih islamista smatra da im je Alah dao pravo da silom mača zauzimaju neverničke zemlje, a ironično je to što to čine radikalni islamisti u muslimanksim zemljama - Siriji u Iraku.

Predsednik Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu nebrojeno puta su govorili da su Gaza i Jerusalim (pored Sirije, Iraka, Egipta, Somalije i Magreba) "domaće pitanje".

Premijer Davutoglu je u govoru 7. novembra rekao da će džamija "Al aksa" u Jerusalimu jednog dana biti - oslobođena i da Izraelci treba da znaju da Sirijci, Palestinci imaju zaštitnika, a to je Turska.

Erdogan je, potvrđujući Davutogluove reči, naveo da je zaštita islamskih gradova u Svetoj zemlji "sveta misija" turske vlade i upozorio je da se napad na džamiju "Al aksa" ne razlikuje od napada na Ćabu u Meki.

Novinar Burak Bekdil primećuje da su, u očima turskog političkog i verskog rukovodstva, Istambul i Aja Sofija legalno "osvojeni" u vreme otomanskog carstva, dok je Jerusalim i džamiju Al aksa "nelegalno okupirao" Izrael.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 16:18
Erdogan se poigrava Djavolom pruzajuci podrsku fundamentalistima i takvim bolesnim idejama.Moze da se dogodi da se i njemu desi Sirija pa da se glave kotrljaju jer Islamiste ne interesuju granice ili vlade.U samoj Turskoj vec postoje mnogobrojne celije IS-a ako jednog dana procene da je vreme ima da bude veselo.
Četvrtak 13.11.2014. 18:08
Sta kazu Cionisti? Ili ce Rusi da nam pomognu da ostanemo u Izraelu ili ce da se ponovo selimo u Rusiju-od Kazahstana do Ukrajine......na Rusima je.....treca opcija je (ako je za verovati da oni drze kljuceve nuklearke) Samsonova opcija - idemo mi, idemo svi....
Petak 14.11.2014. 02:53
Jerusalim ne moze biti muslimanski jer nosi Hebrejsko-biblijsko ime...Al -aksu treba porusiti da se izgradi novi hram i da dodje sudnji dan.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online