Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.11.2014.
11:28
jutarnji.hr A

Čerčilovi tajni ratnici iz "ministarstva nedžentlemenskog ratovanja"

Jedna od najzanimljivijih priča o Drugom svetskom verovatno je ona o grupi vojnika koje je Vinston Čerčil ovlastio da iza neprijateljskih linija izazivaju diverzije. O njima je napisana knjiga "Čerčilovi tajni ratnici".

Čerčil im dao sve što su želeli - luk i strelu i drogu, ako treba

Ova neobična grupa komandosa često je koristila amfetamine, a bili su vrlo nekonvencionalni, pa je jedan od njih rado koristio luk i strelu kao omiljeno oružje. U početku su se nazivali Jedinica za male napade i zadatak im je bilo izvođenje zadataka koji su smatrani previše politički eksplozivnim da bi bili prihvaćeni od strane šireg kruga britanske javnosti.

U knjizi Demijena Luisa "Čerčilovi tajni ratnici" nalazi se dosta informacija o tome zašto je britansko Odeljenje za specijalne operacije, čiji deo je bila Jedinica za male napade, prozvano Ministarstvom ne-džentlmenskog ratovanja.

Dejn Anders, poznat kao Endi Lasen, bio je jedan od istaknutih pripadnika ove jedinice, a poznat je po tome što je zatražio da mu dozvole korišćenje luka i strele koje je razvio u savršeno oružje za tiho ubijanje neprijatelja. Birokrate u Ministarstvu odbrane mu to nisu dozvolile jer su smatrali da je to oružje u savremenim okolnostima previše nehumano.

Međutim, to nije sprečilo Endija, koji je imao i nadimak "Robin Hud komandos", da nastavi da koristi luk i strelu. U svojim izveštajima pretpostavljenima o izvedenim akcijama bio je kratak i direktan: "Stigli smo. Ubili smo Nemce. Zatim smo odmaglili".

Legendarni Lasen je poginuo pred sam kraj rata u severnoj Italiji pokušavajući da osvoji neprijateljski bunker. Posthumno mu je dodeljen Viktorijin krst za hrabrost koju je iskazao u borbama.

Razlog postojanja ovih specijalnih jedinica bio je da se određene akcije izvedu bez evidentne umešanosti britanskih jedinica. Poznate su njihove akcije na Kanalskim ostrvima, na Kritu i u Italiji, a o svakoj od njih bi se mogla napisati knjiga. Ali još zanimljivije od samih akcija bile su ličnosti članova ove jedinice, koji su poput Lasena bili nešto između vikinga i Džejmsa Bonda.

Legendarne su i priče o divljim zabavama koje bi usledile posle uspešno odrađenih operacija, kao i o zavodničkim uspesima članova ove grupe.

POVEZANE VESTI

Subota 01.11.2014. 12:29
I sam tezak ovisnik, doduse o alkoholu, Cercil je verovatno zasipao svoje engleske komandos-heroje amfetaminima ko kiki-bombonama. Mi znamo jednu grupu njemu podredjenih komandosa koji su se sve vreme rata borili iza neprijateljskih linija a da im nije trebala ni jedna amfetaminska tableta - to je JVuO Draze Mihailovica. Izdani su od strane Engleza kad su odbili cercilovo naredjenje da zrtvuju srpske zene i decu da bi spasavali zivote engleskih vojnika. Treba reci da engleski specijalci nikada nece moci ni da prismrde nemackim. Uzmimo recimo nemacke specijalce pukovnika Skorcenija koji ce u samoubilackom desantu oteti Musolinija iz saveznickih ruku i iz vec pale Italije odvesti ga u Nemacku.
Subota 01.11.2014. 12:26
Ovu statu Cercila bi trebalo preneti u jagodinu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online