Četvrtak 13. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.03.2010.
13:25
Bliconline A

Čečenke kamikaze: U smrt iz osvete

Teroristički bombaški napadi žena-samoubica bili su česti u Rusiji tokom proteklih godina, a one su vremenom dobile nadimak "Crne udovice" ili "Šahidke". Reč je uglavnom o Čečenkama koje su ostale bez muževa tokom rusko-čečenskog sukoba.

Za dve eksplozije u ponedeljak ujutru na stanicama moskovskog metroa odgovorne su dve žene, teroristkinje-samoubice koje su aktivirale bombe usmrtivši sebe i nekoliko desetina ljudi.

Čečenska teroristkinja u napadu na moskovsko pozorište "Dubrovka"

Jedna od njih bila je udovica jednog od najpoznatijih čečenskih vođa, a učestvovala je u napadu na moskovsko pozorište "Dubrovka" 2004. godine. Ostala je zabeležena njena izjava: "Vi imate loš dan, a mi imamo loših deset godina."

U rusko-čečenskim sukobima uglavnom su učestvovali muškarci. Međutim, od 2002. godine, kult borbe među Čečenima proširio se i na njihove žene.

One su se tokom rata najviše brinule za porodice, međutim, ruski obaveštajni izvori su primetili da islamski propovednici deluju među ženama boraca, a posebno među udovicama, tvrdeći kako one moraju u borbi da prate svoje muževe, braću i očeve u svemu, pa i u smrt.

U tu smrt trebalo bi da odu boreći se za istu stvar kao i njihovi muževi. Pri tome moraju neprijatelju da nanesu što veći bol kako bi taj neprijatelj osetio kako su one same patile.

Teroristkinja u pozorištu "Dubrovka"

Tokom 2003. i 2004. godine oformljena je grupa mladih Čečenki, većinom udovica, ali i supruga, sestara i kćeri čečenskih boraca, koje su spremne i da poginu za "čečensku stvar". Dobile su nadimak “crne udovice”.


Prvi su put viđene tokom napada na moskovsko pozorište "Dubrovka" 2004. godine. Tada je zauzeto pozorište usred predstave s gledaocima i glumcima – njih 800 – kao taocima sve dok u pozorište nisu upali ruski specijalci.


Od četrdesetak čečenskih boraca, polovina su bile žene. One su oko tela imale zavezan eksploziv, preteći da će se dignuti u vazduh i sa sobom odneti i brojne druge živote ako ruski specijalci ulete u pozorište.

Kako bi ih sprečili, u pozorište je ubačen opasan uspavljujući gas – on ih nije samo uspavao, nego i pobio, a s njima i 129 talaca. Svi su bili iznenađeni učestvovanjem tako velikog broja mladih žena u ovoj akciji.

Svojevremeno je ruski list "Izvestija" pisao da "crne udovice" žive u planinama u logorima terorista gde prolaze obuku i psihološku obradu. Teško ih je otkriti jer imaju nove ruske pasoše, dobijene redovnim putem u Čečeniji.

A što se tiče same terorističke akcije, informacije ukazuju na to da tek na sam dan izvršenja zadatka žene-samoubice dobijaju "pojas šahida" koji aktiviraju na mestu predviđenom za terorističku samoubilačku akciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online