Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 23.09.2012.
20:56
Politika A

Norveški špijun "lovio" Arkana

Tokom bombardovanja bivše SR Jugoslavije od marta do juna 1999. godine veliku ulogu u otkrivanju ciljeva bombarderima i snabdevanju informacijama komandu zapadne vojne alijanse, NATO, imali su norveški obaveštajci.

Norveški špijun Trond Bole "lovio" je Željka Ražnatovića Arkana
 

Zapravo, vrhovna komanda norveške armije oformila je specijalnu mrežu agenata sastavljenu od 140 operativaca okupljenih u grupu "E-14" koja je pokrivala celo područje bivše Jugoslavije i aktivno se bavila obaveštajnim radom od početka krvavog građanskog rata pa sve do završne operacije najjačeg vojnog saveza 1999. godine, kampanje "Milosrdni anđeo”.

U knjizi "Ratni heroj – unutar tajne Norveške", dvojica norveških novinara i publicista, Hans Peter Os i Rolf Videroe, razotkrivaju tajne operacije norveške armije, rasvetljavaju ulogu jedne tradicionalno mirovne nacije, njene armije, jedne male članica NATO-a, koja je predstavljala i danas slovi za značajni faktor u velikim međunarodnim vojnim operacijama, njenom prisustvu u ratnim konfliktima, opasnim svetskim žarištima.

Operativci tajnog odeljenja norveške armije bili su organizovani u agenturnu mrežu nazvanu "E-14" i delovali su na prostorima Srbije i Kosova, Makedonije, Bosne, Sudana, Libana, Sirije, Iraka i Avganistana. U bivšu Jugoslaviju ubačeni su početkom devedesetih godina, u predvečerje građanskog rata.

Špijunsku mrežu sačinjavali su ljudi svih profila – od policajaca, vojnih lica, učitelja, običnih zanatlija, pravnika. Špijunska grupa "E-14” brojala je oko 140 agenata od toga desetak žena. Delovali su u parovima – dva po dva – i na terenu boravili i smenjivali se na svaka dva do tri meseca.

Trond Bole posthumno odlikovan "ratnim krstom sa mačem"

Posle misije po Balkanu, norveški tajni agent broj jedan odlazi u gudure Avganistana gde se kao mornarički specijalac, u okviru norveškog kontigenta u međunarodnim trupama za stabilizaciju mira (ISAF) više godina bori protiv talibana. Krajem juna 2010. jedna motorizovana patrola norveških snaga u Avganistanu naletela je na minirani put. U eksploziji ginu četiri norveška vojnika, među njima i "pomorski lovac” Trond Bole.

Trond Bole sahranjen je u Norveškoj uz najveće vojne počasti. Posthumno mu je dodeljeno najviše norveško vojno odlikovanje – ratni krst sa mačem. Glavni tajni agent za bivšu Jugoslaviju proglašen je za narodnog heroja, jedinog norveškog junaka posle Drugog svetskog rata.

Prema tvrdnjama dvojice autora, norveški vojni agenti značajno su se istakli tokom tromesečnog bombardovanja Srbije. Norveški agenti "hranili su NATO važnim informacijama o ciljevima u Srbiji, slali podatke o potencijalnim metama za bombardovanje”, tvrde autori knjige o tajnim operacijama norveške armije. Mozak ekipe i glavni operativac u Srbiji bio je norveški marinac i obaveštajni oficir Trond Bole (42).

„Pomorski lovac”, kako ga od milja zovu u vojno-obaveštajnim krugovima, Trond Bole, kontroverzna je i osporavana vojnička figura: njegovu blistavu karijeru prate veliki uspesi na vojnom polju ali i sumnjive veze sa norveškim podzemljem i učešće u mirnodopskim operacijama koje su prelazile na onu stranu zakona.

Vodeći norveški tajni agent Trond Bole operisao je mahom po Kosovu, tesno sarađujući sa takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova. Dvojica norveških publicista u svojoj knjizi takođe navode da je vođa norveških agenata u Srbiji Trond Bole u jeku bombardovanja 1999. godine, „lovio” i Željka Ražnatovića Arkana. Naime, tokom bombardovanja Srbije 1999. godine NATO snage pokušale su da likvidiraju Arkana koji je bio legitimna meta jer je protiv njega u Hagu bila podignuta optužnica za ratne zločine.

Trond Bole i njegovi saradnici, nakon prikupljenih informacija, šalju depešu u NATO da se opasna zverka Arkan nalazi u hotelu „Jugoslavija” zajedno sa suprugom, poznatom folk zvezdom. Autori u knjizi navode da su 7. maja 1999. godine savezničke rakete istovremeno pogodile „Jugoslaviju” ali i kinesku ambasadu na Novom Beogradu, udaljenu svega nekoliko stotina metara od hotela. U akciji NATO bombardera, Arkan i njegova diva prošli su neogrebani dok su rakete razorile kinesku ambasadu u ubile trojicu službenika.

Bombardovanje je izazvalo veliki međunarodni diplomatski skandal. Meta napada trebalo je da bude hotel „Jugoslavija” i srpski ratni zločinac Arkan”, tvrde autori knjige Hans Peter Os i Rolf Videroe, pozivajući se na svedočenje glavnog norveškog agenta za Balkan.

Trond Bole i njegovi saradnici poslali su pravu i pouzdanu informaciju o Arkanovom kretanju u sedište NATO, ali su Kinezi ispali kolateralne žrtve jer su Amerikanci koristili stare mape, objašnjavaju autori knjige o tajnim operacijama norveških agenata u Srbiji.

Nedelja 23.09.2012. 21:06
trond bole lovio Arkana a ulovio Afgansku minu, svako ulovi ono sta mu je sudjeno!
Nedelja 23.09.2012. 21:32
U eksploziji ginu četiri norveška vojnika, među njima i "pomorski lovac” Trond Bole. ----------------------------------------- Аферим Боле, агенте силни!
Nedelja 23.09.2012. 21:52
"Lovac Bole" norveski heroj, postavljao mete po Srbiji da gine neduzni srpski narod, na kraju s bozjom pravdom -"prnuo u fenjer!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online