Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 15.07.2012.
03:32
Beta A

Nije bilo masakra civila u sirijskom selu?

Novi detalji o sukobima u Siriji ukazuju na to da u selu Tremza najverovatnije nije bilo nikakvog masakra, kako su to tvrdili sirijski aktivisti protiv režima presednika Bašara el Asada, već da se dogodio oružani sukob između sirijske vojske i pobunjenika.

Foto: Iluistracija
 

To je na svom sajtu objavio američki list "Njujork tajms" uz podsećanje da su istražitelji iz misije Ujedinjenih nacija još na terenu u Tremzi i da utvrđuju šta se tačno dogodilo.

List piše da je, na osnovu video snimaka i priznanja većeg broja zarobljenih pobunjeničkih boraca u toj oblasti, po svemu sudeći došlo do borbe između dobro naoružane vojske i lokalnih pobunjenika u Tremzi, selu koje ima 11.000 stanovnika. Rezultat te borbe je pogibija pobunjenika.
 

Nekoliko video snimaka o tome šta se događalo pojavilo se i na internetu. Žrtve borbi su mladići, ali vojno-sposobni. Na jednom od tih snimaka vidi se 15 tela. Na drugom od tih snimaka vide se mladići u civilnoj odeći, ali naoružani.

Sirijski aktivisti za ljudska prava, koji deluju iz Londona, ranije su saopštili da je više od 200 civila ubijeno u četvrtak u selu Tremza u Siriji u napadu sirijske vojske. Taj broj kasnije je smanjen na više od 150 ubijenih, a u međuvremenu ista organizacija navela je da je došla do 103 imena ubijenih.

Čak je i lider takozvane Slobodne sirijske vojske Riad el Asad, koji je u izbeglištvu u Turskoj, tvrdio za Al Džaziru da u tom delu Sirije nema opozicionih boraca.  Te informacije su bile i povod za oštru osudu zapadnih lidera i pritisak na Rusiju da se kroz Savet bezbednosti UN pošalje snažna poruka protiv režima Asada, što je Moskva odbacila. Reagovao je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i međunarodni izaslanik Kofi Anan.

Snimci i fotografije, piše "Njujork tajms", ukazuju da je postojala veća grupa pobunjeničkih boraca na tom području. Sirijska vojska je u četvrtak blokirala sve izlaze iz sela i zasula pobunjenike granata. U napadu su korišćeni i helikopteri i tenkovska municija.
 

Sirijske vlasti su na državnoj televiziji objavile da je Tremza bila regionalni centar svih operacija u poslednjih dvadesetak dana. Damask tvrdi da je u tom području bilo između 200 i 300 pobunjeničkih vojnika koji su odatle napadali vojsku. Državna televizija navodi i da je među pobunjeničkim borcima bilo plaćenika iz Turske i Libije.

U preliminarnom izveštaju posmatrača UN, pre nego što su ušli u selo, navodi se da su se na tom području vodile borbe i da su se čule 54 eksplozije. Lokalni meštani, s kojima je bilo telefonskog kontakta, navode da je u sukobima ubijeno pedesetak ljudi i da je oko 150 ranjeno, navodi se u preliminarnom izveštaju UN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 03:45
Још свашта ће да ураде и да измисле само да КАО то буду прави разлози за бомбардовање. Мораће Асад да се бори до краја као пуковник Гадафи. Желим му срећу у одбрани против злих сила.
Nedelja 15.07.2012. 06:44
Jos koliko juce su napadali Asada ovde, sve VELIKI borci za ljudska prava ....... Senad, Feralko,Imran i jos neke balije , mudzahedini, ustase i NATOVCI sa ovog portala....! Samo nesto se desava cim su ameri' promenili pesmu !? Inace vec majstori za medijsku obmanu !
Nedelja 15.07.2012. 08:46
Америка је увек била најјача у медијској пропаганди,а то се и сада види јер свет чује само њихову истину.Најгоре је што се наша државна ТВ ставила на страну побуњеника.Наша ТВ не коментарише детаље руско-кинеске стране и њихово противљење западним фашистима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online