Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 12.01.2012.
01:50
Vesti A

Bande devojčica preuzele ulice

Broj kriminalnih dela u Novom Južnom Velsu za koja se smatraju odgovornim devojčice iz organizovanih maloletničkih bandi je tokom poslednje decenije povećan za čak 36 odsto.

Devojčice u bandama britalne kao i dečaci
 

Grupe devojčica, čije su članice stare i 13 godina, organizovane prema mestu stanovanja, kopiraju ponašanje dečaka, pa su i one uključene u napade noževima, premlaćivanja, pljačke, a često tokom obračuna ukrste i pesnice.


Socijalni radnici za rad s mladima upozoravaju da se zbog nedostaka specifične pomoći u radu s devojkama, kao i sve češćim scenama nasilja na televiziji, beleži opasan porast u broju maloetničkih bandi devojčica. I policija priznaje da bi organizovana akcija suzbijanja antidruštvenog ponašanja među mladima mogla da proistekne iz ozbiljnijeg istraživanja.


Samo tokom poslednje dve nedelje zabeležena je serija napada devojčica delinkvenata. Tako je 3. januara uhapšena 13-godišnja devojčica koje je osumnjičena da je nožem izbola taksistu. On je napadnut kad je pokušao da zaustavi devojčicu, koja je pokušala da pobegne i ne plati vožnju do Volongonga do Kunavare.


Odgovorna maloletnica navodno je posedovala i kanabis, a posle napada na taksistu je pobegla sa još tri vršnjakinje. Kasnije tokom dana, dve 15-godišnjakinje su uhapšene pošto su pretukle staricu u Blektaunu, kojoj su ukrali i novčanik. Njih dve su kasnije slupale i jedan automobil kojim su udarili u betonski zid.


Policija podseća da su 30. decembra četiri devojčice, uzrasta 14 do 15 godina, pretukle i opljačkale 26-godišnju devojku na autobuskoj stanici u Anzak Parejdu u naselju Marobra.


Broj maloletnica uključenih u organizovane kriminalne bande porastao je za 36 odsto tokom desetogodišnjeg perioda zaključno s junom 2009, dok je tokom istog perioda broj dečaka povećan osam odsto, stoji u podacima Biroa za za kriminološke statističke podatke NSNj. Isti trend je nastavljen i tokom dve godine, a posebno tokom školskih raspusta.
 

Kopiraju dečake


Socijalni radnica za rad s maloletnim prestupnicima Keli Čekli ističe kako danas čak 70 odsto njihovih klijenata predstavljaju devojčice, koje neretko imaju svega 13 godina.
- Primetno je da sve češće radimo sa devojčicama nego dečacima. Devojčice se sve češće ponašaju kao dečaci, što je sigurno velika promena u sadašnjoj generaciji mladih - tvrdi Keli Čekli.

 

Loše vaspitanje i rijaliti programi


Za ovakvo stanje, Šejn Braun iz Centra za mlade "Viv" okrivljuje loše roditeljsko vaspitanje, siromaštvo, ali i rijaliti TV programe, koji podstiču maloletnički kriminal.


- Loše roditeljsko vaspitanje ostavlja mlade da se snalaze s moralnim vrednostima. TV serija kao što je "U korak sa Kardašijanima" stvara među mladima sliku žene koja treba da bude agresivna i podstiče agresivno ponašanje - upozorava socijalna radnica.

Četvrtak 12.01.2012. 08:16
Nije to nista..Kod nas su bande politicara preuzele ne ulice vec SVE!
Četvrtak 12.01.2012. 07:40
Gde su roditelji toj deci?
Četvrtak 12.01.2012. 09:56
Телевизија је своје одслужила и треба је укинути.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online