Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.11.2011.
20:27
Vestionline A

Vestervele: Nema prečica na putu za EU

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je u Briselu da Nemačka podržava integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali da na tom putu neće biti prečica, što se odnosi i na Srbiju.

Gvido Vestervele: Ko podržava nasilje ne može u EU
 

"Nemačka vlada podržava evropske integracije zemalja zapadnog Balkana, ali insistira da se moraju poštovati kriterijumi koje svako mora da ispuni", rekao je Vestervele novinarima tokom samita Evropskog saveta u sedištu EU.

On je među te kriterijume ubrojao dobro upravljanje i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Kada je reč o Srbiji, ti kriterijumi uključuju i dobrosusedske odnose", rekao je on i dodao da se "teritorijalni integritet Kosova ne može dovoditi u pitanje".

"Teritorijalni integritet ne dovode u pitanje ni one zemlje koje nisu priznale Kosovo", poručio je Vestervele, i dodao da su svi saglasni da se problemi moraju rešavati jedino kroz međusobnu saradnju.

"Bio sam na Kosovu i video sam situaciju", rekao je Vestervele. “Oni koji žele u EU ne smeju podržavati nasilje", dodao je on.

Vestervele je najavio da će se o pitanjima koje je nabrojao odlučivati u dogovoru sa evropskim partnerima tokom samita Saveta u decembru, kada će na dnevnom redu biti razmatranje statusa kandidata za Srbiju.

Status kandidata samo uz nastavak dijaloga

 

Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je da Srbiji u decembru treba odobriti status kandidata za članstvo u EU pod uslovom da Beograd "ostvari napredak u dijalogu s Prištinom".

 

Odgovarajući na pitanje novinara na završetku ministarskog zasedanja EU, Žipe je istakao da bi takođe trebalo da "Srbija nađe rešenja oko pitanja vezanih za Kosovo".

 

Šef francuske diplomatije je time odgovorio na pitanje da li se može očekivati da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU i da li je to možda povezano sa zamislima o stvaranju "EU u dve brzine".

 

Žipe je uzvratio da to nije ni na koji način povezano, ali je rekao da kad je u pitanju odobravanje statusa kandidata Srbiji "unutar evropske dvadesetsedmorice još uvek nema jednoglasnog stava o tome".

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 21:05
Bravo Gvido - nemojte nas primiti u EU taman do izbora u Nemackoj koja vas se GNUSA!!! Posle 70 godina Nemci ce ponovo slobodno izaci na izbore jer se ovo vise podneti ne moze. Toliko o tome koliko Srbi znaju Vas polozaj u Nemackoj. Vi pripadate Vladi Nemacke kao manjinska frakcija u koalicionoj vladi koja je Nemackoj nanela vecu sramotu od II svetskog rata. A da Vas pitamo sta misli vasa muska supruga ili samo trosi nemacke pare na vasim besomucnim putovanjima oko sveta?
Ponedeljak 14.11.2011. 21:12
Ja pitam Nemce pa dobro kako Vas nije sramota zbog Gvida...obicni ljudi ali i milijarderi fabrikanti se krste i kazu: MI GA TERAMO SA VLASTI A ON KAZE E BAS NECU DA IDEM, BAS MI JE LEPO!! Ovo je ziva istina. Zar kod nas nije isto - nece da idu do poslednjeg prevarantskog dana za koji smo im sami dali mandat. Auuuuuuuuu kad ce taj dan u Srbiji i Nemackoj da svane DAN IZBORA......Veliki deo funkcionera u EU su iz ove parade ponosnih....e okidac za njihovo raskrinkavanje je bio u Beogradu!! Nema vise parade sad jos malo na TV isparadirajte - platili ste medijske magnate pa da Vas nase oci nikad ne vide Gvido!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online