Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.12.2010.
17:28 >> 20:05h
Vestionline A

Tajms: Euleks u panici zbog Martijevog izveštaja

Britanski dnevnik "Tajms" piše o panici koja je zavladala u Euleksu posle objavljivanja izveštaja o trgovini organima otetih i ubijenih civila na Kosovu i Metohiji, kojom je, kako se navodi, rukovodio Hašim Tači.

Dik Marti je u svom izveštaju optužio Euleks da nije ništa radio povodom indicija da Hašim Tači predvodi organizovani kriminal

Optužbe koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogle bi da dovedu Euleks u situaciju da pokrene istragu protiv šefa vlade koja joj je pružila gostoprimstvo, preneo je BBC. Euleks je odmah stavio do znanja da možda nema jurisdikciju nad tim slučajem, jer su organi, prema izveštaju, vađeni na teritoriji Albanije.

Zvaničnici misije Evropske unije na Kosmetu odbijaju da se javno izjasne o optužbama da je Tači "mafijaški bos" moćne "Dreničke grupe" iz sastava Oslobodilačke vojske Kosova.

Euleks traži dokaze od Martija

 

Misija Euleksa pozvala je izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da tužilasstvu Euleksa u Prištini dostavi sve dokaze koji potkrepljuju navode o umešanosti Hašima Tačija u trgovinu organima otetih Srba na Kosmetu i u Albaniji.
"Euleks je poslao pismo Martiju u kojem ga ohrabruje da tužilaštvu Euleksa pruži informacije i dokaze koji bi mogli da osvetle optužbe navedene u izveštaju", rekao je portparol Euleksa Bljerim Krasnići, preneo je Rojters.

"Mi sve optužbe o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu uzimamo ozbiljno. Tužilaštvo, međutim, zasniva svoju istragu na dokazima i ako bilo ko ima konkretne dokaze da podrži optužbe iznete u izveštaju, oni treba da sa njima istupe pred nadležnim vlastima", saopštila je portparolka Euleksa Karin Limdal.

Da bi Euleks preuzeo slučaj navodna trgovina organima morala bi da bude više od kriminalnog slučaja, piše "Tajms". "Ukoliko je to čist organizovani kriminal, to mogu da obave albanske vlasti. Ukoliko bi se (slučaj) smatrao ratnim zločinom, mogao bi da završi na stolu tužioca Euleksa", rekla je Limdal.

Euleks je, podseća "Tajms", preuzeo kontrolu nad pravosudnim sistemom na Kosovu i Metohiji od Ujedinjenih nacija 2008. kao najveća civilna misija pokrenuta u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Organizacije za ljudska prava pozvale su Euleks da preuzme vođstvo u istrazi o navodnoj povezanosti bivšeg komandanta OVK sa organizovanim kriminalom.

"Međunarodna zajednica ne može više da ignoriše kredibilne optužbe o ozbiljnim zločinima na Kosmetu i u Albaniji", izjavio je izvršni direktor organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč" Kenet Rot.

"Američka i evropske vlade moraju da zahtevaju brzu, potpunu i nezavisnu istragu", dodao je Rot.

Optužbe za trgovinu organima prvi put su se pojavile 2008. u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, u kojoj se navodi da su njeni saradnici proveravali izveštaje da su organi oko 300 Srba zatočenih u takozvanoj "žutoj kući" na severu Albanije prodati stranim klinikama.

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) usvojio je 17. decembra nacrt izveštaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosmetu i u Albaniji i predlog prateće rezolucije specijalnog izvestioca Martija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 17:31
tresu im se muda.
Ponedeljak 20.12.2010. 17:34
Hahahaha, a da Euleks prvo naredi povlacenje svojih ljudi sa Kosova, pa da im onda zatrazi sve prikupljene dokaze, dali bi onda progovorili sta sve znaju??? Kako da pricaju dok su jos na Kosovu, i kad znaju sa kim dole imaju posla?! Sto se ne ispitaju i KFOR-ci, oni su bili tih godina dole?!
Ponedeljak 20.12.2010. 21:05
Tek ce biti u panici. Ovo nije jos nista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online