Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.11.2010.
13:29
Tanjug A

U Kopnenu vojsku primljeno 300 žena

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković izjavio je da su 90 odsto pripadnika tog vida Vojske Srbije profesionalni vojnici, a da je u procesu profesionalizacije primljeno oko 300 žena.

Rame uz rame sa muškarcima: Pripadnice Vojske Srbije

"Trenutno se popuna profesionalnim vojnicima kreće oko 90 posto, što ukazuje da se približavamo realizaciji tog strategijskog cilja i opredeljenja", rekao je Diković za najnoviji magazin "Odbrana".

On je precizirao da je u toku ove godine, za prijem u profesionalnu vojnu službu vladalo veliko interesovanje, "tako da je u pojedinim jedinicama Kopnene vojske na jedno radno mesto profesionalnog vojnika konkurisalo i po 10 kandidata".

Komandant Kopnene vojske je naveo i da je ovakvo interesovanje omogućilo da se u procesu selekcije i prijema odabere izuzetno kvalitetan kadar. Prema njegovim rečima, ukupno je primljeno u profesionalnu vojnu službu 2.050 profesionalnih vojnika, što je pozitivno uticalo na operativne sposobnosti Kopnene vojske.

"Primljeno je i oko 300 profesionalnih vojnika ženskog pola, koje su kroz proces obuke pokazale da mogu uspešno savladati sve sadržaje obuke podjednako kao i muškarci", rekao je Diković.

General-potpukovnik Ljubiša Diković

Diković je rekao da je profesionalizacijom kadra znatno poboljšan rad i rukovanje sredstvima ratne tehnike i da je unapređena organizacija unutrašnje službe i proširena mogućnost pravilnog izbora za složenije dužnosti poslužioca, obuku i uvežbavanje.

"Važno je znati da mi na profesionalizaciju vojske ne gledamo samo kroz popunu profesionalnim vojnicima, već i šire, jer nam za narednu godinu ostaje dosta zadataka poput opremanja, približavanja standardima koje smo prihvatili i daljih izmena u obuci", naveo je on.

Pripadnici Kopnene vojske, najmasovnijeg i najstarijeg vida Vojske Srbije, sutra obeležavaju svoj dan u znak sećanja na 16. novembar 1914. kada je počela Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

U sastavu Kopnene vojske, čija je komanda u Nišu, uz četiri brigade su i Rečna flotila, Specijalna brigada, Mešovita artiljerijska brigada, treći i peti bataljon vojne policije, 21. bataljon veze i 246. bataljon Atomsko biološko hemijske odbrane.

Osnovni zadaci Kopnene vojske su odvraćanje od oružanog ugrožavanja i odbrana teritorije kao i obezbeđenje uslova za mobilizaciju i razvoj oružanih snaga i drugih organa i organizacija sistema odbrane.

Učešće u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji kao i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju nevojnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, takođe spadaju u osnovne zadatke Kopnene vojske.

Ponedeljak 15.11.2010. 16:59
Ovo je meni skroz prihvatljivo. Pa sta ako su zene. One itekako mogu da se obuce i budu spremne ko zivotinje. A sto se tice baratanja oruzjem i osecaj za preciznost...ne verujem da su muskarci u velikoj prednosti u odnosu na zene. A u ratovim zene znaju da budu izuzetno fanaticni borci! ...a i dizu moral kod ostalih vojnika. Nadam se de ce se ubuduce broj zena u vojsci drasticno povecati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online