Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.10.2010.
15:23 >> 16:42h
Mondo, Vestionline A

Imali smo Mladića u šaci!

Ratko Mladić je bio precizno lociran i bilo je samo tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje, međutim, tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio je Stanka Ristića koji ga je skrivao, što je bio katastrofalan potez koji je omogućio da Mladić pobegne, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za sutrašnje izdanje nedeljnika "Vreme".

Kuda cure informacije: Vladimir Vukčević

"To je bila čista opstrukcija", rekao je Vukčević u intervjuu Vremenu i dodao da je to bila najveća šansa za hapšenje Mladića.


Vukčević je u intervjuu za "Vreme" potvrdio da su pojedini haški begunci pre hapšenja i lociranja upozoravani, kao i da je sprovedena istraga oko toga ko je Stojanu Župljaninu javio da pobegne iz stana, ali da ništa nije otkriveno.

"Nismo saznali ko je to učinio. Nijednom do sada nismo utvrdili kako informacije cure", istakao je Vukčević.

Tužilac je kategorički odbacio mogućnost da su informacije curile iz Akcionog tima.

Na pitanje postoji li opasnost da cure informacije i o akcijama potrage za Mladićem, odgovorio je "naravno da postoji" i dodao da se čini "sve što možemo da se preseku takvi tokovi".

Upitan koliko ima uspeha u presecanju tih tokova, Vukčević je odgovorio: "To ne znam. Očigledno je da rezultata nema".

On je kazao da je početkom 2006. godine propuštena najveća šansa za hapšenje Ratka Mladića.

"To što je šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića koji je skrivao Ratka Mladića, što je bio katastrofalan potez koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Ratka Mladića u šaci. Bilo je čisto tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje", preizirao je on.

Prema njegovim rečima, tom prilikom je izvršena opstrukcija "onih koji su to mogli da vrše i to sa jasnim planom da se omogući da Mladić pobegne, što se i dogodilo".

"Još uvek smo u domenu istraživanja šta se tada tačno desilo. Znamo da nam je Ratko Mladić bio na dohvat ruke, znamo da nam je pobegao, ali ne znamo tačno ko je za to kriv", istakao je Vukčević.

Mladić je tada, kako je dodao, bio precizno lociran, a bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je to nazvala "nedostatkom političke volje".

Vukčević je rekao da je posle toga bilo indicija i sumnji, ali nikada više "tako čvrstih" dokaza.

Srpski tužilac za ratne zločine kaže da će i dalje zastupati stav da je Ilija Jurišić kriv za masakr koji se dogodio prilikom povlačenja vojne kolone iz Tuzle i neće odustati od navoda iz optužnice.

Vukčević je rekao da Sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Bosne, na kom se temelji optužnica protiv Jurišića postoji i da je potpisan.

"Posedujemo izveštaj Vojno-bezbednosne agencije da je sporazum potpisan u Skoplju 26. aprila 1992. godine između Alije Izetbegovića i načelnika Generalštaba JNA Božidara Adžića u prisustvu tadašnjeg potpredsednika Predsedništva SFRJ Branka Kostića", rekao je Vukčević.

Govoreći o predmetima koje vodi Tužilaštvo za ratne zločine, Vukčević je kazao da je u toku 30 pretkrivičnih postupaka, među kojima i zločini protiv Arkanovih tigrova ali da su prioriteti Ćuška, Dubrava i Srebrenica.

Tužilac je potvrdio navode bivšeg visokog policijskog oficira Dragana Karleuše da u Srbiji postoji više masovnih grobnica iz kojih tela nisu ekshumirana.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.10.2010. 17:18
Pogledajte rezultete ovog tuzioca - pusten zlicinac Haradinaj na slobodu, zataskao ubijanje Srba zarad ograna na Kosovu i Albaniji , zatvara srpske rodoljube , preti ...kad tad na odgovornost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online