Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
09:50 >> 11:47h
Press A

Kako je baba Stajka lečila Španca

Stajka Stevanović iz sela Tvrdići kod Požege pomogla je španskom biciklisti policajcu Gilbertu Romeru koji je nedaleko od njene kuće pao i teško se povredio. Iako ne zna nijedan strani jezik Stajka se sprijatljila sa biciklistom, a sporazumevali su se uz pomoć laptopa. Iz Srbije je Španac otišao oduševljen, a Stajku nazvao majkom.

Policajac Gilberto Danijel Morales Romero iz Malage koji je avionom doleteo do Sofije, a potom se biciklom uputio u avanturu kroz Srbiju do Beča poželeo je da fotografiše panoramu Požege i tako se i našao u Tvrdićima. Tom prilikom nezgodno je pao i isekao se. Iz rane je šiknula krv, a on počeo da zapomaže od bola. Kada je to čula Stajka je dotrčala i zatekla biciklistu kako pokušava da zaustavi krv. Pomogla mu je da dođu do njene kuće i odmah mu pružila prvu pomoć. 

Stajka Stevanović i povređeni španski policajac Romero

"Čula sam neko zapomaganje i vidim mladića kako leži ispod trešnje. Dotrčim do njega, a on se drži za nogu i krv lipti na sve strane. On nešto priča, ali ga ništa ne razumem. Shvatila sam da priča na španskom i engleskom jeziku, ali šta vredi kada ja to ne razumem. Pomislila sam da ako ne mogu da ga razumem, mogu da mu dam malo vode i očistim ranu" priča Stajka.

Kada je Španca dovela do svoje luće Stajka mu je na nogu stavila propolis, a iz njegovog ranca izvadila zavoj i previla ga.


"Sve vreme je gledao šta radim i slikao me. A onda je iz jednog ranca izvadio nešto kao kompjuter. Posle su mi rekli da je to laptop. Pitam ja njega koliko godina ima, a on kuca slovo po slovo, klimne mi glavom i kaže 37. Kako me je razumeo? Objasnio mi je da ima prevod. I tako ti ja o njemu saznam puno toga i baš se lepo ispričamo" nastavila je Stajka da priča o neobičnom susretu. Razgovarali su, kaže i o njegovoj devojci.


"Pitala sam ga je li oženjen i pokažem mu moju burmu na prstu. Kaže mi nou, nou, ali da ima devojku i pokazao mi njenu sliku. Kažem mu da je lijepa, a on opet kuca na taj prevodilac i zahvalio mi. Saznala sam da je policajac, da mu je plata 1.400 evra mesečno, da mu je to dovoljno za život u Španiji, da preko 15 godina biciklom putuje po svetu i da je obišao do sada 20 zemalja", priča Stajka.


Stranom gostu Stajka je na sto iznela sve što je imala, sir, kajmak i pekmez, da ga posluži. "Lepo se najeo, a najviše je pojeo mog pekmeza i sve govorio okej, okej. Na kraju sam mu skuvala kafu, a za put mu spremila šljiva i jabuke, a drugo je sve odbio. I tek što smo se ispričali, počele su da dolaze komšije. Niko ne zna engleski, a treba pomoći strancu. Na svu sreću naišao je Željko Zarić sa sinom koji zna engleski. Odvezli su ga u užički dom zdravlja gde mu je ukazana medicinska pomoć. Posle čujem da je dobro. E, baš je fin taj mladić, kada je polazio zagrlio me i rekao i 'mader'", kaže Stajka.

Željko Zarić je doveo Španca u dom zdravlja. Kaže da ga je lekar pitao da li je gledao košarku Španija - Srbija i složili su se da su Srbi bili bolji.


"Pričao mi je kako su ga prijatelji i porodica nagovarali da ne ide kroz Srbiju jer su čuli da je to opasna zemlja. Ali, on je želeo tu avanturu i kaže mi da se nije pokajao. Bio je jako iznenađen kada je video dečaka da stopira ka Užicu. Rekao mi je da to u Španiji nikada nije video", kazao je Željko.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online