Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
08:22
Vestionline A

Srbi bojkotovali kosmetske izbore

Na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izašao je zanemrljiv broj Srba, a većina srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji se pridržavala stava Vlade Srbije da nema uslova da se učestvuje na ovim izborima, rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Na Kosovu i Metohiji u nedelju su održani lokalni izbori, prvi koje su samostalno organizovale privremene kosovske institucije.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na opštinske izbore na Kosovu ukupno izašlo 45,36 odsto birača. Predsednica CIK-a Nesrin Ljušta je na konferenciji za novinare rekla da su na izbore izašla 709.362 birača.

Prema rezultatima, najniži izlazak je u opštinama na severu Kosova. U Leposaviću je glasalo 0,83 odsto birača, u Zubinom Potoku 6,64 a u Zvečanu je glasalo 0,75 odsto birača. U Gračanici je izlaznost bila 23,63 odsto, u Ranilugu 13,89, dok je u Klokotu glasalo 25,39 odsto registrovanih glasača.

Najviše glasača izašlo je u opštini Srbica - 66,56 odsto. Ljušta je rekla da je proces glasanja protekao mirno i bez incidenata.

Srbija ne priznaje kosovske izbore

 

 

Srbija ne priznaje nijedan jedini akt koji donose institucije "tzv. Republike Kosovo", ali neće biti "odmazde" niti bilo kakvih posledica za građane Srbije koji odluče da izađu u nedelju na lokalne izbore u pokrajini, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.


"Kosovo je sastavni i neotuđivi deo Srbije, tako je bilo i tako će biti", rekao je Jeremić u subotu uveče i dodao da za Srbiju "ne postoje izbori koje raspisuje vlada tzv. nezavisnog Kosova".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je na izbore, koje je označio kao nelegalne, izašao mali broj Srba i ocenio da se ogromna većina pridržavala stava Vlade Srbije da nema uslova da se učestvuje na ovim izborima.

Kada su postali svesni te činjenice, organizatori izbora pribegli su manipulacijama i nelegularnim radnjama kako bi uvećali tobožnji odziv srpskih glasača, naveo je Boganović.

On je dodao da ni te brojne manipulacije i zloupotrebe sa glasačkim listićima ne pomažu da se promeni činjenica da je odziv Srba mali.

Sada je svima jasno, smatra Bogdanović, da srpska zajednica nije htela da pristane na unapred dodeljenu ulogu, da ona bude ta koja će nezakonitim izborima pružiti legitimnost.

Vladajuća Demokratska partija Kosova Hašima Tačija saopštila je u nedelju uveče da je osvojila vlast u najvećem broju opština na Kosovu.


Izbori su održani na oko 2.250 glasačkih mesta širom Kosova i Metohije. Pravo glasa imalo je oko 1,5 miliona birača, koji su glasali za predsednike i članove skupština u 36 opština. Izbore je nadgledalo oko 21.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

Za izbore se ukupno prijavilo 74 partije, nezavisnih kandidata, udruženja građana i koalicija. Od toga, 34 subjekta su bila iz albanske zajednice, 22 iz srpske, sedam bošnjačke, po dva iz aškalijske i crnogorske i po jedan iz egipćanske, goranske i romske zajednice.

Među prijavljenim srpskim strankama nije bilo onih koje učestvuju u radu srpskog parlamenta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online