Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.08.2010.
03:11 >> 19:09h
Srna A

"Rezolucija 1244 nam daje pravo da čuvamo manastire"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je danas manastir Gračanica i Banjska na Kosovu i Metohiji povodom obeležavanja slave Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Dačić je istakao spremnost Srbije da pomogne svojim osobljem u očuvanju bezbednosti srpskih srednjovekovnih manastira i objekata, podsetivši da je to pravo Srbije regulisano Rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN.

Ivica Dačić sa lokalnim švedskim komandantom Kfora

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio danas u Gračanici da zaštita srpskih pravoslavnih srednjovekovnih manastira nije samo lokalno već i pitanje za međunarodne organizacije koje se bave zaštitom svetske kulturne baštine.

On je naveo da SPC, sveštenstvo i srpski narod na Kosmetu imaju veće poverenje u međunarodne snage nego u kosovsku policijsku slžubu. Dačić je istakao spremnost Srbije da pomogne svojim osobljem u očuvanju bezbednosti srpskih srednjovekovnih manastira i objekata od istorijskog značaja na Kosmetu, podsetivši da je to pravo Srbije regulisano Rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN.

"U rezoluciji piše i mi smo spremni da to učinimo, da deo našeg osoblja, do hiljadu ljudi, bude prisutno na našim najznačajnijim verskim i istorujskim mestima na Kosmetu. To se zaboravilo, ali ja ističem još jednom našu spremnost da pomognemo“, rekao je Dačić.

Srpsko-albansko pitanje još nije rešeno
 

Dačić je rekao da srpsko i albansko pitanje nije rešeno, a da bez obzira gde žive, žitelji na Kosmetu moraju da se pridružavaju civilizacijskih normi za suživot.

"Pomirenje je veoma težak proces, posebno na Balkanu gde postoje veliki fitilji koji gore vekovima i ne gase se na pravedan način. Zato i Srbija kada gleda u budućnost, kada je reč o Kosmetu, mora da ima u vidu svoje legitimne interese, interese svog naroda, ali i da ima u vidu realnost međunarodne situacije u kojoj se nalazimo i da se iz teške situacije izvuče najviše moguće, da se sačuva zajednički imenitelj, a to su mir i bezbednost“, rekao je Dačić.

Ministar je negirao da se između Beograda i Prištine vode ikakvi tajni razgovori, ali je poučio da se Srbija zalaže za pregovore.

"Razgovori moraju da budu nastavljeni kako bi bilo rešeno pitanje Kosmeta, a pitanje podele niko ne pominje u ovom trenutku, zato što niko ne seda za sto. Moramo da odnesemo odluku šta ćemo dalje, ne samo Srbija i Srbi, već i Albanci“, rekao je Dačić.

Dačić je takođe kazao da Srbija nije spremna da menja sadržaj rezolucije o Kosmetu koju je podnela Generalnoj skupštini UN, kao i da ne može biti trajnog rešenja za pokrajinu, "ukoliko ono nije pravedno za obe strane".

"Ukoliko je rešenje takvo da se jedan narod oseća poraženim na širem prostoru bivše Jugoslavije, onda to rešenje ne može biti trajno, a mi imamo nekoliko otvorenih pitanja. Srpsko pitanje je nerešeno, albansko pitanje je nerešeno, bošnjačko pitanje je nerešeno, hrvatsko pitanje je nerešeno. Ukoliko imamo toliko mnogo fitilja, šta ćemo da radimo kada ode međunarodna zajednica", upozorio je Dačić.

Ukidanje kosovskog dodatka diskutabilno


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Ustavnog suda Srbije o ukidanju kosovskog dodatka diskutabilna i da Vlada Srbije treba da nađe novi model za pomoć kosovskim Srbima i ostalima koji poštuju državu Srbiju.

 

"Ukoliko Srbija digne ruke od Kosova i ne posvećuje pažnju Srbima i ukoliko Srbi ne ostanu na Kosovu, sigurno je da druge države neće mnogo više zanimati ni ovo pitanje", istakao je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete manastiru Gračanica.

Dačić je rekao da se usuđuje da komentariše odluku Ustavnog suda, budući da se, kako je rekao, nalazi na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da Vlada Srbije mora veoma ozbiljno da razmatra posledice i konsekvence koje dolaze posle donošenja odluke Ustavnog suda i da se one dobro analiziraju", rekao je Dačić.


Podsetivši da u vreme donošenja odluke o uvođenju kosovskog dodatka nije bio na vlasti, niti partija (SPS) kojoj pripada, Dačić je rekao da su slični dodaci za Kosovo izdvajani i nekoliko decenija unazad.

"Ta odluka je doneta zbog cpecifičnosti situacije i teških uslova rada i života na KiM", dodao je on.

"Kada bi Ustavni sud sa lakoćom mogao da poništi odluku takozvanih privremenih kosovskih oragana o nezavisnosti Kosova, što predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije, onda bi mogao da kažem da je ovakva odluka razumljiva. Ovako, imajući u vidu što posledice odluke Ustavnog suda ne mogu da utiču na faktičku situaciju na KiM, jer Srbija nema vlast na delu svoje teritorije, baš zato je ova odluka dosta diskutabilna i može da izazove različite konotacije", smatra Dačić. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.08.2010. 15:24
jedna prica za medije i hipnotisanje naroda, a druga prica za sefove, i ono sto rade na terenu... TADICU JUDO!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online