Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
13:12
Tanjug A

Zilkić poziva na ljubav prema Bogu, bratu i komšiji na Ramazan

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je danas vernike da se odazovu Alahovom pozivu i da u postu, tokom predstojećeg meseca Ramazana, prevaziđu mržnju i neslogu i pronađu ljubav prema Bogu, bratu i komšiji.

"Ako smo u godinama tegoba i patnji znali ispravljati naše slabosti, onda trebamo, isto tako, u godinama olakšanja i blagostanja umeti i hteti otklanjati naše mahane (nedostatke), koje koče naš napredak, koje narušavaju našu slogu i koje kaljaju naš obraz“, poručio je reis Zilkić vernicima.

On je pozvao na "prevazilaženje mržnje Alahovom milošću i u ovom časnom mesecu posta", podsetivši da se ovog Ramazana navršava 1.400 godina od početka, objave Kurana u kome je post označen kao najstroža obaveza.

"Ako smo se zadnjih godina jedni od drugih udaljili zbog čega je potekla mržnja, verujem da će Alahovom milošću u ovom časnom mesecu da se naša srca raskamene, omekšaju, iz kojih će poteći istina, pravda, red, mir i poverenje", naveo je Zilkić u poruci vernicima.

Reis ul ulema je pozvao muslimane da ne zaborave na prolaznost ovoga sveta i polaganje računa za ono što rade jer će, kako je rekao, tako biti snažniji i odlučniji u donošenju najvažnijih odluka u životu.

"Setite se slabih i nemoćnih oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni, kojima je potrebna naša ljubav i pažnja“, naveo je Zilkić.

Uveren da će mesec Ramazana svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori doneti Alahovu milost, reis ul ulema je od srca poželeo i berićetne mubarek dane Ramazana pozdravom "ramazan mubarek olsun“.

Ramazanski mesec posta za islamske vernike počinje sutra, a večeras se masovno posećuju džamije. Svrha posta je da čoveka nauči na strpljenje u nemaštini, da ojača njegovu snagu pred nagonima i da ga zadrži dalje od lošeg i nevaljalog.


Ramazan je deveti mesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji verovanje da se sa početkom meseca Ramazana, kapije Dženta (raja) otvaraju, a kapije Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) budu okovani. Veruje se i da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kurana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost "veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći".

Reč je o, kako se veruje, noći kada se meleki (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (verujući i nadajući se).

Posle 30-dnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online