Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
15:13
Vestionline, Tanjug A

Veber: Pregovori oko Kosova tek na jesen

Nemački analitičar Bodo Veber, dobar poznavalac prilika na Balkanu, uveren da će pravi pregovori oko Kosova početi tek na jesen, kada na dužnost stupi nova Evropska komisija, a da ideja jučerašnjeg samita u Berlinu nije bila traženje konačnog rešenje, već - pokušaj resetovanja dijaloga.

J. L. Petković
 

- I kancelarka Angela Merkel,je juče novinarima rekla da ideja nije bila da se dođe do nekih konkretnih rezultata, već da je to početak, pokušaj nekog resetovanja dijaloga i pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu - podseća Veber za Tanjug. 

On kaže da juče nije bio ni vreme, ni mesto da se počnu ti pregovori i veruje da ih verovatno neće biti ni u Parizu 1. i 2. jula .

- Biće to pripremni teren da se posle leta, kad se odredi naslednik Mogerini, ozbiljno krene u pregovore i to u okviru u kojem će biti jasno da ovog pravca koji je postojao u prethodne dve godine neće biti - kaže Veber i dodaje da će se u" tom kontekstu sigurno naći rešenje za ukidanje taksi".

On ocenjuje da su pregovori "zaglavljeni", jer su poslednje dve godine potrošene na, kako kaže, "sulude ideje i planove", poput razmene teritorija.

- To nije išlo i sada se radi na traženju načina- kako napraviti zaokret i kako ponovo pokrenuti te pregovore - smatra Veber i dodaje da je proces resetovanja dugotrajan i da se neće desiti preko noći.

Ako je neko to očekivao,kaže Veber, ada ne veruje da je to Beograda, da će odmah doći do ukidanja taksi ili da je razgraničenje, razmene teritorija i da je to osigurano, on je sada sigurno razočaran.

- Nije to bio cilj, već je cilj bio da dođe do početka nekih novih razgovora, do dijaloga - kaže Veber i ponavlja da će pravi pregovori početi tek kad na dužnost stupi nova Evropska komisija, odnosno na jesen.

On je uveren da je obnavljanje dijaloga moguće i smatra da je evropska predstavnica Federika Mogerini, kao posrednik u dijalogu, najveći krivac za to što je dijalog u protekle dve godine otišao u pogrešnom smeru.

- Radi se o pokušaju dva učesnika iz regiona na stranputicama tog dijaloga u prethodne dve godine - Vučića i Tačija - da dođu do neke vrste preokreta - smatra Veber i dodaje da će oni morati sada da naprave neki preokret".

Ono što je trebalo zaista da bude završni deo dijaloga,smatra on, su pregovori o sveobuhvatnom, održivom sporazumu, nekoj vrsti mirovnog sporazuma koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa i koncentrisati se na životna pitanja, od imovine i pitanja nestalih do položaj i sudbine kosovskih Srba.

Zaokret zahteva određeno vreme, a oba učesnika su, kako ocenjuje Veber, "u pogrešno vođenim pregovorima, puno "uložili u pravac" koji se sada, po njegovom mišljenju "na sreću, zaglavio".

Sada, dodaje, treba napraviti neki manevar, jer kako on tumači " oba pregovarača, i Srbije i Prištine, moraju nekako sačuvati obraz, nekako se izvući "da ne bi izgubili ugled na domaćem terenu" i tek onda će, veruje, biti mogući neki suštinske pregovori.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online