Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.09.2018.
16:40
Đ. Janković - Vesti A

Samuraj sa Drine

Ukoliko mislite da samuraji žive samo u dalekom Japanu niste u pravu. To potvrđuje primer Mladena Burazerovića (27) iz Loznice koji je jedini samuraj ne samo u lozničkom kraju i Srbiji, nego i na celom Balkanu, momka koji se pre nešto više od pola godine iz prestonice naše zemlje vratio u rodni kraj da ovde živi, radi i nastavlja da sledi bušido kodeks.

Foto: Lična arhiva
Svake godine novi sertifikat: Mladen Burazerović

Ljubav prema istočnjačkim borilačkim veštinama usavršavao je od malih nogu i uspeo da dostigne takvu tehniku da danas on druge podučava, uvek imajući na umu vrednosti koje poštuje svaki pravi samuraj, bez obzira na to bio u senci Fudžija, ili na obali Drine.

Mladen je tokom raspusta u zavičaju kao devetogodišnjak počeo da otkriva tehnike borilačkih veština. Najpre je uz majstora džiju-džice, počasni osmi dan, svoga dedu Iliju Gajića, počeo da uči pokrete te borilačke veštine, a onda je nastavio da vežba aikido u Beogradu. Dok je odrastao u prestonici u sve to je uključio i karate, pa je u aikidu dostigao četvrti dan, najviše zvanje koje se dobija polaganjem, počasni četvrti u karateu, a u džiju-džici peti i zvanje šihana, odnosno učitelj učitelja.

Nije mu bilo dosta nego je završio Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu i Medicinski fakultet, pa je profesor fizičkog vaspitanja i sporta i specijalista strukovni fizioterapeut. Govori engleski, ruski i italijanski, a trenutno uči nemački jezik. Na sve to postao je i pravi samuraj što ne može biti svako.

Foto: Lična arhiva
Katana, drevni samurajski mač

- Na preporuku kapetan samuraja, majstora Alfonsa Toregrosa, iz Italije, postao sam samuraj. Njegov predlog da me promoviše razmotrila je Oružana samurajska borbena asocijacija. Samuraj osim borbenih veština mora imati i obrazovanje tako da sam u Japan poslao fakultetske diplome kao i majstorske iz borilačkih veština.

Proverili su sve to, ali i kakve su i kolike moje zasluge u širenju borilačkih veština u svetu. Predsednik Asocijacije Masaši Jokojama i Šigeo Omae, potpredsednik i bivši ministar odbrane Japana, prihvatili su dobijenu preporuku i u decembru 2016. sam postao samuraj. Inače, sertifikat nije trajan, mora se obnavljati svake godine tako da je to velika čast, ali i velika obaveza - priča Mladen.

Poslednjih nekoliko meseca samurajskim veštinama uči Lozničane u svom Daišin dođo klubu, gde im pokazuje daišin riju džiju-džice, metod koji je osmislio kao veštinu u kojoj su objedinjeni aikido, aiki-džiju-džicu i karate, i kenđucu - samurajsko mačevanje katanom, čuvenim mačem.

 

Foto: Lilčna arhiva

Seminari
On mora da ispunjava više uslova, zna sve sve što rade samuraji i poseduje samurajske veštine. Zahvaljujući dostignućima u borilačkim veštinama držao je više međunarodnih seminara u inostranstvu, a već nekoliko godina sarađuje sa italijanskim majstorima.

Kodeks ne zna za strah od smrti

Mladen objašnjava da samuraj mora biti kompletna ličnost i da osim borilaških veština poštuje nepisani bušido kodeks, u japanskoj tradiciji prisutan vekovima, odnosno da nikad, ni po koju cenu ne skrene sa puta ratnika. Ovi neustrašivi ratnici učeni su od detinjstva samodisciplini, odbacivali su materijalna dobra i bilo koji oblik straha, naročito od smrti.

Samuraj mora imati određene vrline - iskrenost, odnosno pravednost, uljudnost, čestitost, čast, hrabrost, dobrotu i lojalnost, a glavnih pet principa koje bušido zahteva su vernost prema gospodaru, ili ljubav prema domovini, skromnost, umerenost i otvorenost.

- Samuraj bilo gde da se nalazi, u svakom okruženju, uvek predstavlja sve samuraje i mora voditi računa o svom ponašanju. Tako sebi ne smem da dozvolim nekakav ispad, ili neko nedolično ponašanje koje nekada pokazuju moji vršnjaci - obrazlaže Mladen.

O svemu što je do sada postigao govori tako kao da to može svako, ali je sigurno, a to ne priča, da je u svoje obrazovanje i borilačke veštine uložio mnogo vremena, rada, truda, volje i ljubavi. Imao je upornost, istrajnost i zacrtane ciljeve koje je dostigao. Zato on nikako nije slučajno postao samuraj, jedini na Balkanu i to zvanje sasvim zasluženo nosi sledeći bušido kodeks.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online