Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.09.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Nema pravde za mrtvog sina!

Porodica Milivojević iz Lučana skoro 14 meseci posle pogibije sina i brata Milomira Milivojevića (25) 14. jula 2017. u fabrici "Milan Blagojević" Namenska u Lučanima, još uvek bez uspeha, traži pravdu. Otac stradalog mladića Milovan Milivojević kaže za "Vesti" da neće stati i da će ići do Međunarodnog suda u Strazburu koji je već upoznat sa ovim slučajem.

N1/Printscreen
Milomir stradao u 25. godini

- Dete mi je na moje oči stradalo. Ja istinu znam i moram je dokazati. Sve se odigralo na sto metara od mene. Sin je izgoreo u majici, nije imao ni zaštitno odelo. Burići sa otpadnim barutom koje je istovarao sa kolegom bili su kartonski, bez dozvole za upotrebu, pretovareni - priča on.

Objašnjava da je njegov sin 21. žrtva u ovoj fabrici čiji je generalni direktor više decenija Radoš Milovanović koji je, kako nam ukazuje, davno trebalo da bude u penziji, pošto je ušao u 75. godinu života.

- Toliko je moćan da su kod svih stradanja veštaci označavali radnike kao krivce za nesreće. Međutim, mi smo uspeli da dođemo do poverljivih papira iz Ministarstva odbrane i do fotografija koje dokazuju da je reč o eksploziji, a ne o požaru kako su posle nesreće tvrdili i da nema krivice radnika - priča Milovan, uz čijeg je sina poginuo i 55-godišnji kolega.

Direktor mu je, kako nam otkriva, u zamenu za ćutanje o ovoj nesreći, nudio posao u fabrici za ženu i ćerku, a ćerki pride i stan. Sve je to odbio i nastavlja borbu. Predmet na sudu u Ivanjici, međutim, prema njegovim rečima, "nije mrdnuo sa mrtve tačke", ali ima svu dokumentaciju o nesreći i osam svedoka, pa neće odustati od gonjenja krivca. Pošto se lokalno pravosuđe ispostavilo kao prepreka istini, cilj im je da se predmet prebaci u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Milivojevići su bili kod ministra odbrane Aleksandra Vulina koji ih je bez reči saslušao i nije ih, kažu, ni udostojio odgovora, dok im je ministarka pravde Nela Kuburović rekla da se ne meša u rad pravosuđa. Nije stala ni Milomirova sestra Mirjana Milivojević. Tabak je presavila, pisala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i lideru SNS-a čiji je bila član. Kako kaže i mejlom i pismom, ali odgovor joj nikada nije stigao, kao ni odgovori iz Ministarstva policije i građevine.

U pismu predsedniku države je objasnila da je njen brat stradao u eksploziji u neuslovnom objektu koji je direktor Radoš Milovanović pustio u rad bez upotrebne dozvole.

- Naša borba za pravdom i istinom, borba za zatvaranje objekta, bez dozvole, bez tendera za gradnju, bez tehničkog prijema, bez pozitivnog mišljenja o protivpožarnoj zaštiti i bez PZI izdatog u Ministarstvu policije, svela se na ćutanje države - ispisala je šefu države.

U emotivnom pismu ga je zapitala da li je jedan Radoš Milovanović moćniji i jači od njega.

- Moj predsednik je zanemeo pred jednim starcem, lokalnim bahatnikom koji preko fabrike puni sopstvene džepove, rukovodi iz penzije i na isti način opstaje i odoleva svim promenama vlasti - ispisala je preklinjući Vučića da stane na put stradanjima u fabrici i smeni direktora.

Ministarki građevine Zorani Mihajlović ukazala je da objekat koji je direktor gradio nije čak dobio ni lokacijske uslove.

- Zaštitnik građana Zoran Pašalić nam je rekao da će pomoći, ali ni od toga još ništa - priča ova devojka za "Vesti".

Istina ga koštala posla

Neposredni očevidac nesreće Marko Mitrović je u više navrata saslušavan u policiji i tužilaštvu je prema rečima Mirjane Milivojević, prvobitno rekao da je u burićima koje je istovarao njen brata bilo previše baruta.
- Posle je menjao iskaz i priznao da je to pod pritiskom učinio, ali je na sudu rekao istinu i dobio otkaz u fabrici - priča ona.

Prijateljstvo palo na strahu

- Kada smo sa istinom o nesreći i dokazima izašli u medije ne samo da je bilo pritisaka na nas, već nam tada niko od prijatelja u kuću nije ulazio. Ljudi su se uplašili za svoj posao, ili posao nekog od najbližih , jer u Lučanima gotovo svaka kuća ima radnika u ovoj fabrici - kaže Milovan Milivojević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online