Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.05.2018.
08:31
Srpski telegraf, Vestionline A

Ključne tačke "vašingtonskog papira": Plan sloma i ucene Srbije?

"Srpski telegraf" je objavio 11, kako je navedeno, "ključnih tačaka" dokumenta pod nazivom "Plan za podršku međunarodne integracije Kosova", koji su u Vašingtonu usvojile zemlje Kvinte - SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija.

Tanjug
SAD pravi "pakleni plan" za Srbiju i Aleksandra Vučića?

U njima je, kako tvrdi list, do detalja razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.

Kao ključne tačke tog "vašingtonskog papira", navedeni su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, zatim, pritisak na sve članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.

Tu su i namera da se suzbije svaka inicijative o podeli Kosova, oduzimanje svih mogućih izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju, kao i brutalni pritisci na zemlje koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova.

Među tačkama tog plana je, piše "Srpski telegraf", i sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima u EU, pritisak na susedne zemlje da otvaranju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granica, zatim, spinovanje afera protiv predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, kao i veće izdvajanje za korpus nevladinih organizacija koje se protive vlasti u Srbiji.

List piše da je sastanak zemalja Kvinte održan je na dan vojne parade u Moskvi, da je neke detalje ovog plana otkrio šef diplomatije Ivica Dačić, a da su oni "gori" segmenti procureli iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, Dačić je rekao da je pre izrade plana napravljeno posebno telo - radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije, da je sastankom predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, a da je dokument napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu u Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja,

On je objasnio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

- U posedu smo dokumenata koji govore kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se odrzati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem - rekao je Dačić, dodajući da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve pregovore, osim o nezavisnosti.

Prema pisanju "Srpskog telegrafa" Dačić je naveo tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga otkrili prištinski mediji.

Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat posete predsednika Vučića Moskvi, piše "Srpski telegraf".

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2018. 11:26
Е па кад немате памети у глави, не знате шта радите кад бирате своје политичаре, преостаје вам да сад цмиздрите како је цео свет неправедан према Србима. Идите у цркву па се молите Богу да вам врати Косово. Или покушајте са песмом: "Ја сам Србин мајко петокрака пита што сам био магарац партизана Тита"
Subota 12.05.2018. 20:10
Pa to s Kosovom je jasno od početka.Samim tim što su naročito zemlje kvinte priznale Kosovo,jasno je bilo i da će to proznanje ozvaničiti i u UN.Samo ne znam zašto smo mi uopšte pregovarali,zašto ne povučemo dokument iz Brisela,prekonemo pregovore i odustanemo od lanstva u EU(mada nas tamo nikad neće primiti ma šta mi uradili).Zar namanije jasno da su sva poglavlja tobož otvarana,ali uvek uz uslovljavanje i sve veće ponižavanje Srbije.Zar nma nije nilo jasno ko su ti Evropljani sa zapada i ove njihove prišipetlje od država:setimo se samo izmišljotina;Markale,Račak zbog kojih smo kažnjeni.Setimo se samo da je uslov bio da Milošević ode s vlasti,pa će nas prihcatiti.Hajde da kažem da je ova vlast nedemokratska(samo kažem a ne mislim tako),imali smo i demokrate na vlasti pa šta smo dobili.Još uvek je pitanje članstva u EU mr,tvo slovo na papiru i od tog slova se EU neće pomaći ma šta mi uradili.
Subota 12.05.2018. 20:13
Treba da znamo ko nam je odmagao a ko pomagao.I u ovoj zemlji jednom zauvek stop:Milićkama,Jerkovkama,Čancima,Kandićkama,Biserko.Njih proglasiti neprijateljima ovog naroda i zabraniti im javni nastup za svagda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online