Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.04.2018.
14:18
Vestionline, Tanjug A

"Lepo Vučić kaže, to što radimo strašno nervira velike sile"

U interesu Srbije nije poništavanje Briselskog sporazuma, već njegovo sprovođenje, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i napominje da se rešenje kosovskog pitanja može postići samo kompromisom, ali da ubeđenje da se Srbija silom može naterati da prizna Kosovo to rešenje čini samo daljim.

Tanjug
Ivica Dačić: Vode se teške borbe, proces nezavisnosti Kosova nije završen

Ivica Dačić za Tanjug kaže da ministarstvo koje vodi pruža logističku podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u svim njegovim naporima oko pronalaženja rešenja i da se prvi put u istoriji Srbije vodi organizovana diplomatska borba da se sačuvaju srpski interesi, a da je trenutno aktuelna bitka da se smanji broj zemalja koje su priznale Kosovo.

Na opasku da je poslednjih meseci pomalo ultimativan u izjavama o kosovskom pitanju, kao kada kaže da bi povukao potpis sa Briselskog sporazuma, Dačić za Tanjug odgovara da u međunarodnom pravu ne postoji primer da se poštuje samo deo potpisanog ugovora, kao što je to u slučaj sa Briselskim sporazumu.

- Zato sam rekao 'ili važi sve ili ne važi ništa'! I ostajem pri tome - kaže Dačić.

Dodaje da nije siguran dokle se stiglo na putu do rešenja.

- Mislim da nisu sigurni ni oni koji vode ove pregovore. Ipak, važno je da se razgovora - uveren je Dačić.

Cilj da se broj zemalja koje su priznale Kosovo svede ''ispod 100" ministar objašnjava kao figurativnu cifru, i objašnjava da je cilj diplomatske ofanzive Srbije nije da se dođe do određeneog broja već da se, kako kaže, pokaže da proces nezavisnosti Kosova nije završen i da može da ide i u drugom smeru.

- Ujedinjenim nacijama su 193 članice, a treba doći do broja ispod polovine. Predsednik Vučić mi stalno priča da to što radimo strašno nervira i iritira velike sile jer je za njih to pitanje rešeno. E, pa za nas nije i zato radimo na tome - izričit je Dačić.

Kako kaže, mnoge zemlje su bile iznenađene da se nalaze na spisku onih koje su priznale Kosovo, a mnoge su, navodi ministar, voljne da preispitaju svoju odluku.

- Neće to biti laka borba jer mi radimo sami, a Priština uz podršku velikih sila. Međutitim, frapantno je da se u prošlosti niko nije bavio ovim, pretpostavljam da su mnogi jedva čekali da se to pitanje reši tako da skinu Kosovo sa dnevnog reda - navodi ministar.

Dodaje da mnoge stvari ne radi javno zbog velikog pritiska stranih zemalja. 

- Kada jedna velika sila uručuje protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova, pitate se kakvi smo mi onda strateški partneri i prijatelji ako nam to rade. Teške se borbe vode, ali ne može se voditi bitka ako niste rešeni da je dobijete - smatra Dačić.

Dodaje da će na rukovodećim mestima u diplomatskim predstavništvima u budućnosti biti postavljene diplomate koje će, kaže, imati volje, hrabrosti i sposobnosti da rade u skladu sa diplomatskom ofanzivom Srbije.

Šef srpske diplomatije zaključuje da razloga za borbu ima, da je Srbija ušla u statusno neutralne razgovore u Briselu, te da se dobronamernost i konstruktivnost Beograda u pregovorima sa Prištininom pogrešno tumači ako se misli da je rešenje problema u priznanju nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2018. 15:02
Немате разлога за секирације. То што ВИ радите изнервира и понеког правог Србина
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online