Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
21:55
N1, Insajder A

Vučić za Insajder: Zadovoljan sam, Er Srbija je bolja od JAT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, rekao je da smatra da je Er Srbija neuporedivo bolji prevoznik od JAT-a, da je u tom smislu zadovoljan, ali da on ne može da kaže da li će Etihad ostati partner u Er Srbiji. Čak i u tom slučaju će, tvrdi predsednik Srbije, Er Srbija opstati i biće jača kompanija od JAT.

Tanjug
Aleksadnar Vučić: JAT je propao

Za predsednika Srbije neumesno je porediti nekadašnji JAT i Er Srbiju – nacionalnog avioprevoznika u kojem država ima 51 odsto vlasništva, a kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 49 odsto.

Međutim, kada je Etihad 2013. godine najavio ulaganje u Srbiju bila je to najbrže rastuća kompanija u Ervopi. U međuvremenu se pokazalo da taj ubrzani rast nije održiv i od svih kompanija koje je Etihad kupio, za sada je zadržao vlasništvo još samo u Srbiji.

Insajder: S obzirom na to da je u toku emitovanje serijala Insajdera o poslovanju Er Srbije, ne znam da li pratite, ali me zanima, iz današnje perspektive, s obzirom na sve što se desilo sa Etihadom na globalnom nivou, da li je to dobar ugovor za Srbiju i za JAT?

- Ja mogu da govorim iz perspektive iz onog vremena, a mogu i danas. JAT je propao, bio je uništen i svi koji govore danas, u tome su učestvovali - u uništenju JAT-a. Er Srbija je neuporedivo bolji prevoznik nego što je bio JAT. Neuporedivo bolji za putnike, za naše građane... To pokazuje i udvostručen je broj putnika, to pokazuju neuporedivo bolji rezultati. Da li možete na liniji za Njujork da zarađujete pare - pa ne možete, to ćete moći za godinu ili dve - dakle kada prođe četiri ili pet godina, ali je to važno za brendiranje važne zemlje, za brendiradnje vaše aviokompanije. I u tom smislu sam vrlo zadovoljan. Voleo bih kada Etihad ne bi napuštao Er Srbiju i nadam se da neće - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U prve dve epizode serijala Insajder prikazani su primeri zbog kojih se i dalje postavlja pitanje da li je partnerstvo sa Etihadom bilo dobro za JAT i Srbiju. U ovom poslu najmanje je sporno to što je država preuzela dugove nekadašnjeg JAT. Međutim, kako je otkriveno, u procesu nastanka Er Srbije kompaniju su vodili kadrovi Etihada, a troškove plaćala Srbija.

Tada je i sklopljen i ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom koji je, kako su otkrili novinari Insajdera, iznajmljen od Etihada i plaćen je za osam meseci čak 10,4 miliona dolara. Er Srbija se obavezala da će iznajmljeni avion od Etihada leteti 415 sati mesečno i da će plaćati po fiksnoj ceni 3,137 dolara po satu letenja. Dotadašnja praksa svuda u svetu pokazala je, međutim, da se iznajmljivanje aviona sa posadom nikada ne uzima na tako veliki broj sati mesečno.

- Kad uzimate vet liz - vi uzimate vet liz u najnepovoljnijoj varijanti na 250 sati garantovanih mesečno, a preko toga, obično je taj optimum 150 do 200, a preko tih 250 sati ako naletite više, znači još tih 150 sati, vaša cena ide dole. To je jedan od elemenata koji se meni ne sviđa u tom ugovor - kaže Velibor Slavuj, izvršni direktor za saobraćaj JAT-a (maj 2013 – septembar 2013).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online