Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
18:44
Vestionline A

Vladika Artemije "spasao" Vilovskog

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da grčko pravosuđe nije odlučilo o ekstradiciji raščinjenog odbeglog monaha Simeona Vilovskog, koga potražuje Srbija, zato što ga je zaštitio vladika Artemije.

Preuzeo odgovornost na sebe i pomogao Vilovskom (desno): Vladika Artemije

Vladika Artemije je lično u Atini posvedočio da je sve što je njegov lični sekretar Vilovski radio, radio isključivo po njegovom blagoslovu, dok je bio episkop Eparhije raško-prizrenske, i na taj način je direktno zastitio optuženog, ističe se u saopštenju SPC-a koje je potpisao portparol Irinej, episkop bački.

Ukazuje se da, po svemu sudeći, u Atinu nije poslata sva dokumentacija vezana za ovaj slučaj i dodaje da to, međutim, ne znači da je Vilovski oslobođen odgovornosti pred domaćim sudovima.

"Krivični proces se, i prema izjavi njegovog advokata, nastavlja, iako optuženi ostaje u bekstvu izbegavajući da se suoči sa optužbama, koje naziva neistinitim, a sam najbolje zna da li su neistinite ili nisu", ukazuje se u saopštenju.

Ističe se i da je veoma važno razumeti da krivični i crkveno-kanonski postupak ne predstavljaju isti proces, kao i da je crkveno-kanonski proces završen u skladu sa pravilima kojima se rukovodi Pravoslavna crkva u svom, kako se navodi, viševekovnom životu.

Da li će se, pored već dokazanih i presuđenih crkvenih prestupa, potvrditi i krivična odgovornost Vilovskog, ostaje na državnim sudovima i tužilaštvu, koji će morati da ispitaju ko je sve odgovoran za otuđenje novčanih sredstava u eparhiji.

SPC ne isključuje mogućnost da se proširi broj otpuženih u slučaju Vilovskog ukoliko istraga pokaže da su direktno odgovorna i druga lica u bivšoj eparhijskoj upravi.

"Ukoliko Vilovski tvrdi da nije odgovoran za krivična dela za koja je optužen, onda se mora naći ko je odgovoran i ko će za to krivično delo odgovarati. Nažalost, episkop Artemije je svesni dobrovoljac za tu neslavnu ulogu", navodi se u saopštenju.

Artemije pozvao monahe da se vrate u manastire

Sa druge strane, umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije uputio je, saglasno odluci Sinoda SPC, poziv monaštvu koje je napustilo Eparhiju raško-prizrensku da se vrati u svoje manastire, saopštila je ta eparhija.

Vladika Artemije istakao da ne želi da stvara raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
 

Vladika Artemije rekao je, između ostalog, da on i njegovo monaštvo "niti žele, niti stvaraju raskol u SPC, za šta ih neki uporno optužuju", te da radi toga poziva monaštvo da se vrati u svoje manastire izvršavajući Odluku Sinoda SPC.

Umirovljeni episkop Artemije upoznao je svoju duhovnu decu sa odlukom Svetog arhijerejskog Sinoda, pozivajući ih da "ljubavi radi, mira i jedinstva SPC radi, prihvate sinodsku odluku i po njoj postupe, polažući svu nadu na Podvigonačalnika Gospoda Isusa Hrista, živeći u Crkvi Svetoj Pravoslavnoj, sledujući duhu i primerima Svetih Otaca i Svetih podvižnika".

U saopštenju Crkvenog suda Eparhije raško-prizrenske potvrđeno je da je episkop Artemije "zvanično i javno pozvao odbegle sveštenomonahe, monahe i monahinje iz manastira Eparhije raško-prizrenske da se smesta vrate u manastire svog pokajanja i monaškog postriga".

Ovim povodom mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i predsednik Eparhijskog crkvenog suda, izražava svoju blagodarnost episkopu Artemiju u nadi da će "odbegli sveštenomonasi, jerođakoni, monasi i monahinje smireno i sa strahom Božjim prihvatiti ovaj njegov očinski poziv i u najskorije moguće vreme vratiti se svojim obiteljima i svojim sveštenomonaškim i monaškim poslušanjima i obavezama na raspetom Kosovu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online