Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
20:40
Danas A

"Bazler cajtung": Ruski guru potpiruje Balkan

"Žan-Klod Junker je nedavno proputovao države Balkana ne bi li širio nadu. Ko ispuni uslove, mogao bi, eventualno, već 2025 da uđe u EU, glasila je poruka predsednika EU Komisije. 'Mi želimo da našu stabilnost prenesemo na Balkan', rekao je Junker", piše švajcarski "Bazler cajtung".

youtube.com/TRT World
Aleksandar Dugin

EU ili "Slovensko bratstvo"?

"EU je pod pritiskom: dok je ona već godinama zauzeta sama sobom, autoritarni režimi pokušavaju da prošire svoj uticaj u regionu. Pre svega Rusija želi da torpedira zapadni kurs zemalja, koje su većinski pravoslavne: Srbije, Makedonije i Crne Gore.

I ruski ministar spoljni Sergej Lavrov je bio nedavno u Beogradu. I upozorio zemlje Balkana zbog mogućeg ukrajinskog scenarija. Njih će EU i SAD staviti pred odluku: ili da budu na strani Zapada ili na strani Rusije. "Isti izbor je ponuđen bio Ukrajini, što je dovelo do napetosti unutar ukrajinskog društva i ukrajinske države. Što je prouzrokovalo antiustavni državni udar", misli Lavrov.

Odmah posle Lavrova, na Balkan se zaputio i radikalno desni moskovski filozof i agitpropovac Aleksandar Dugin. U Beogradu je predstavio srpski prevod svoje knjige o metodima koje navodno SAD koriste da bi ostvarile uticaj na društvene razvoje u drugim državama.

Potom je guru velikoruskih nacionalista doputovao u Skoplje, gde je nastupio pred 400 tamošnjih nacionalista, u jednom hotelu makedonskog glavnog grada. Dugina opisuju kao šaptača Vladimira Putina, kao kultnu figuru ultrakonzervativnih krugova u Rusiji i kao vođu "Evroazijskog pokreta", koji predviđa tripolarni svetski poredak pod vođstvom Rusije, Amerike i Nemačke.

Da bi se ovaj veliki cilj ostvario, male države, poput Makedonije, moraju biti uvezane u antizapadnu alijansu. Dugin je u Skoplju rekao da je na neslužbenom putu. Kao 'diplomata ljudi' Rusije upozorio je na opasnosti koje prete sa Zapada. Kad Zapad kaže da nema alternative članstvu u EU i NATO, radi se o "uceni, poniženju i kolonizaciji". Alternativa je, kaže Dugin, 'Slovensko bratstvo'.

Nije slučajno da Dugin upravo u Skoplju pravi atmosferu protiv EU i NATO. Skoro godinu dana tamo vlada prozapadni socijaldemokrata Zoran Zaev. On je odlučan da reši dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena. Što bi Makedoniji napokon otvorilo put ka članstvu u NATO, koje je Grčka blokirala vetom 2008.

Rusija će pomoći Makedoniji ako...

Iako Makedonija vojno nije sila, njeno članstvo u Alijansi je simbolički i geostrateški bitno: tri susedne države - Bugarska, Grčka i Albanija - su već članice NATO. Crna Gora im se pridružila prošle godine.

Makedonski nacionalisti odbijaju promenu državnog imena. Za vreme susreta sa Duginom molili su ga da im obezbedi podršku Rusije. Dugin je rekao da Moskva može da pomogne samo ako joj država "uputi zahtev za pomoć".

Ovakve priče u Srbiji rado slušaju. Jer npr. samo tanka većina Srba podržava ulazak u EU, a trećina ih je ubeđena da je najveći darodavac novca Srbiji - Rusija. U čemu se teško varaju, jer: od 2007. do 2017, EU komisija i pojedinačne EU države Srbiji su uplatile preko pet milijardi švajcarskih franaka - za budžet države i za NVO.

Evropske firme su proteklih deset godina investirale u Srbiju 17,3 milijardi švajcarskih franaka: najveći investitor i trgovački partner Srbije je EU. Ruske investicije iznose samo 2,8 milijardi franaka. Jedino što je Srbija od Rusa dobila su nekoliko borbenih aviona, koje je ruska armija, kao zastarele, ionako otpisala.

Zašto se Gabrijel ljutio u Beogradu?

Za vreme svoje poslednje posete Beogradu se doskorašnji nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel veoma ljutio što je na putu od aerodroma do centra grada video velike bilborde, koji slave rusko-srpsko prijateljstvo. A zastava EU nije bilo nigde. Čini se da državni poglavar Aleksandar Vučić podsvesno toleriše rusko mešetarenje da bi njime mogao da ucenjuje Brisel: ukoliko Brisel ne ubrza prijem njegove zemlje u EU, onda će se on okrenuti alijansi sa Rusijom.

Ovakve poruke političari srpske vlade ponavljaju, skoro, pa, dnevno. Da bi taj scenario sprečili, na Zapadu tetoše Vučića. Bivši ultranacionalista i dalje EU integracije označava kao svoj prioritetni spoljnopolitički cilj a za puno Srba je pripadnost Briselskom klubu, pre svega iz finansijskih razloga, posve jasno bolja perspektiva", zaključuje u tekstu "Bazler cajtung".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online