Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija saterana u ćošak

Kooperativnost Srbije u pregovorima sa Prištinom dovela je Kosovo pred vrata Ujedinjenih nacija. Iz srpske vladajuće garniture čuje se da Zapad hoće da Beograd sada i otvori ta vrata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle trodnevnih razgovora u Njujorku i posete UN kaže da zapadne sile neće da odustanu od nezavisnosti Kosova.

twitter.com
Narod pred svršenim činom: Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Da Kosovo bude deo UN postoje dva načina: posmatrački status ili punopravno članstvo. Prema rečima Pavla Jevremovića, bivšeg ambasadora Srbije u UN, verovatno je namera da Priština dobije ovo drugo. Status Kosova na Ist riveru, ukazuje Jevremović za "Vesti", zavisiće od Srbije.

- U praksi, zemlja koja pretenduje da bude članica najveće svetske organizacije ne ide na status posmatrača. Naime, to nosi opasnost da se tu zacementira i ostane dugo u tom položaju - pojašnjava Jevremović.

Potvrda iz Prištine

Potvrda da je Tači boravio u SAD kad i Vučić stigla je od predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija. Portal Gazetaekspres je prethodno javio da je Tači u SAD, ali tu posetu već nekoliko dana drži tajnom. Citirali su i Vuka Jeremića o "tajnim susretima" Vučića i Tačija. Veselji, međutim, tvrdi da je netačno da su razgovarali o podeli Kosova.

Vruć krompir Beogradu

Ovaj diplomata smatra da su zagovornici nezavisnosti Kosova mogli i ranije da dobiju posmatrački status za Kosovo, samo da su hteli, jer je za to potrebna samo prosta većina u Generalnoj skupštini UN,

- Sa takvim statusom, država učestvuje u radu Generalne skupštine i može da istupa, ali nema pravo glasa - objašnjava Jevremović.

Kriva mu samo ranija vlast

Vučić kaže da je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu izneo spremnost na kompromis, ali ne i na žrtvovanje državnih i nacionalnih interesa.
- Nema kukanja i očajavanja, nastavićemo da štitimo interese zemlje - poručio je naciji Vučić koji je krivicu svalio na prethodne vlasti.
Prema njegovim rečima, najskuplja greška je odluka Međunarodnog suda pravde o KiM koju je nazvao posledicom glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti kojom je stavljen pečat na kosovsku nezavisnost.
Predsednik je rekao da će se boriti u zapadnim prestonicama, ali i tamo gde se protive nezavisnosti Kosova, u Moskvi, Pekingu...

Međutim, on kaže da je za punopravno članstvo u UN neophodna jednoglasna odluka Saveta bezbednosti, pa Srbija može opet da se uzda u Rusiju i Kinu.

- Poznato je da je Moskva rekla da će u Savetu bezbednosi postupati kako Beograd odluči, pa je jasno da je odluka o prijemu Kosova u članstvo UN na nama. Ukoliko bi Priština prošla na glasanju u Savetu bezbednosti, za članstvo bi im bila dovoljna prosta većina glasova u Generalnoj skupštini UN - pojasnio je nekadašnji ambasador Srbije u svetskoj organizaciji.

EU kao Sveto pismo

Prema rečima predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna, otvaranje vrata UN Kosovu je ključni ustupak na koji Zapad nastoji da privoli Beograd, ali je taj zahtev neprihvatljiv.
On je primetio da se Zajednica srpskih opština koristi kao sredstvo za ucenjivanje Beograda i ocenio da "deluje kao da Priština sve radi u dogovoru sa Zapadom". Kao pojačavanje pritiska na Srbiju on je naveo i insistiranje na stvaranju kosovske vojske.
- Čini mi se da smo zaista duboko već u procesu da se kosmetski problem koristi u geopolitičkom sučeljavanju Zapada sa Rusijom u nameri da se oslabi Srbija - kazao je Drecun.
On je dodao da treba ostati pri stavu da Srbija neće otvoriti Kosovu vrata UN, ali i da da treba insistirati da problem KiM ne omete put Srbije ka EU.

Predsednik nezadovoljan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i kazao da mu se "čini da zapadne sile ne žele da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova i da to smatraju završenim".

On je rekao da nije zadovoljan postignutim u Njujorku jer se nadao većem razumevanju. Donekle je potvrdio i navode bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića koji je tvrdio da su Vučić i Hašim Tači tajno u Parizu pričali o Kosovu rečima da bi "voleo kada bi se razgovori o KiM vodili samo između Srba i Albanaca, već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo".

Naime, iz srpskih političkih krugova čulo se da su Vučić i Tači postigli dogovor o razmeni severa Kosova za jug Srbije, ali da su to zaustavile SAD. Takođe i da je Vašington ljut na EU što je prepustila razgovor Vučiću i Tačiju. Pri tom je bečki "Standard" objavio da je Nemačka prekinula priču o podeli Kosova. Pominje se i nemački plan da se omogući formiranje Zajednice srpskih opština u zamenu za status posmatrača u UN za Kosovo, ali je Vučić to negirao.

Srpska lista izglasala granicu!

U Skupštini Kosova, nakon četiri pauze zbog bačenog suzavca, usvojen je Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom i to glasom člana Srpske liste. Iako je lista najavila da neće prisustvovati glasanju, na nju je ipak došao poslanik Srpke liste iz goranske zajednice Adem Hodža.
- Slanjem poslanika Hodže u parlament Kosova, Srpska lista i šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić direktno podržavaju proces demarkacije granice Kosova i Crne Gore. Samo što pokušavaju da se sakriju iza poslanika Srpske liste iz goranske zajednice - saopštila je Partija kosovskih Srba.
Oni podsećaju da je Hodža i predsednik Privremenog organa opštine Dragaš Republike Srbije, pa "svakako nije sam doneo odluku da podrži demarkaciju".
Eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom značila bi kršenje Ustava Srbije, ocenio je ranije Momčilo Trajković, član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF):
- Ako je Srpska lista državni projekat Srbije, onda mora da čuva Ustav Srbije. To nije granica između Kosova i Crne Gore, već između Srbije i Crne Gore. Davanje podrške za Sporazum o demarkaciji značilo bi protivustavno delovanje Srpske liste - kaže Trajković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online