Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

Lov na veštice dok ljudi umiru

Epidemija malih boginja odnela je i dvanaestu žrtvu, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", obolelih je već 3.812.

Tanjug
Tuđa krivica: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Država je sistemski zakazala na nekoliko nivoa, a dok broj žrtava svakodnevno raste, krivica se udruženim snagama tabloida i tužilaštva senzacionalistički krivica prebacuje isključivo na javne i estradne ličnosti koje su pozivale pre svega roditelje da ne vakcinišu decu protiv malih boginja.

Pri tom, država koja je ćutala dok su roditelji plašeni navodnom opasnošću od vakcina koje izazivaju autizam još ne preduzima konkretne korake u suzbijanju ove pošasti. Zdravstveni radnici su prvi na udaru, ali većina njih i dalje nije vakcinisana iako je epidemija počela pre skoro pola godine. Ministarstvo zdravlja nije pokrenulo čak ni medijsku kampanju koja bi edukovala roditelje o važnosti vakcinacije.

Zakon jasno kaže da je vakcinacija obavezna, ali i pored toga više od 40 posto mališana u Srbiji nije vakcinisano. Roditelji ne poštuju zakon, ohrabreni činjenicom da verovatno zbog toga neće snositi nikakve posledice. Podneta je svega 241 prijava protiv nesavesnih roditelja, a doneta samo 21 osuđujuća presuda i 18 opomena.

Ceh plaćaju deca

U vrtiće u Srbiji vaspitači primaju samo one mališane čiji su roditelji doneli potvrdu o obavljenoj vakcinaciji. Ista je situacija i u osnovnim školama. U pojedinim zdravstvenim ustanovama, u kojima se pojavio veliki broj obolelih od malih boginja, na snazi je mera zabrane poseta hospitalizovanim pacijentima.
U Ministarstvu zdravlja najavili su da će svi zdravstveni radnici biti vakcinisani u narednom periodu i da je obezbeđen dovoljan broj vakcina. Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Od ministra - podrška

Novu prašinu podigla je prijava grupe od 270 roditelja iz cele Srbije protiv 43 osobe koje su izazivale paniku i nerede jer su se izražavale protiv vakcinacije. Među optuženima su se našle spisateljice Mirjana Bobić-Mojsilović, pevačica Jelena Karleuše i dramaturg Maja Volk. Ovu privatnu prijavu podržao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Međutim, nema odgovora zašto to još nije učinio niko od nadležnih, na primer Ministarstvo zdravlja, dok je bilo vremena da se neutrališe kampanja protiv vakcinacije.


MIirjana Bobić Mojsilović: Nikom ne polažem račune
Mirjana Bobić - Mojsilović ističe za "Vesti" da ne zna kako se našla u takvoj prijavi.
- Nikada nisam rekla ništa o MMR vakcini. Nikoga nisam pozivala da ne vakciniše decu. U vakcine se i ne razumem, to je posao lekara i imunologa i ja se u to ne mešam. Ali, svakako ne podržavam takvu krivičnu prijavu jer je to udar na slobodu govora. Teško da je nečija izjava mogla da izazove epidemiju. Neka država i lekari rade svoj posao kako treba, pa onda ne moraju da se plaše mene ili bilo koga ko samo iznese svoj stav na određenu temu - kaže Mirjana Bobić-Mojsilović.

- Video sam u medijima da se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove. I to je dobro jer očigledno drugačije ovakve stvari ne mogu da se reše. Da li je neko od tih folk pevačica i ostalih šarlatana došao u neku zdravstvenu ustanovu da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila? Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku - rekao je Lončar.

Zamazivanje očiju

Masovna epidemija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", najviše obolelih je mlađe od pet ili starije od 30 godina. Najviše ih je u Beogradu, zatim slede Niš i Kraljevo, a oko 30 odsto obolelih je hospitalizovano. Svi preminuli pacijenti, njih 12, bili su nevakcinisani ili delimično vakcinisani. Iako su uslovi za proglašenje zvanične epidemije na opštem nivou ispunjeni, država iz ekonomskih razloga to još nije učinila.
Ukupno obolelih 3.812
Najmlađi 15 dana
Najstariji 70 godina

Krivica je tako prebačena isključivo na potpune laike, ali bez odgovora na ključno pitanje šta su država i njegovo ministarstvo uradili da spreče tragičnu situaciju.

Međutim, Maja Volk smatra da je problem što građani ne veruju svojoj državi, farmaceutima i pedijatrima.

- Nisam protiv MMR vakcine, samo smatram da to ne treba da bude regulisano zakonom već da taj izbor treba ostaviti isključivo roditeljima. Oni moraju da znaju kakav je kvalitet i sastav te vakcine pre odluke. A ovde je to veoma diskutabilno, tako da je prijava poput ove samo zamazivanje očiju. Neka se pozabave malo više time zašto građani bolje čuju reči nekih laika nego stručnjaka - izjavila je Maja Volk.

Kazna za roditelje 150.000 dinara

Svi rođeni nakon 1971. godine primili su samo jednu dozu monovakcine protiv morbila. Nakon toga, od 1978. godine počinje da se primenjuje MM vakcina, koja u Srbiji postaje obavezna 1981. godine i od tada je sva deca primaju, ali takođe u jednoj dozi.
Tek 1993. godine počinje se sa primenom MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zauški, i to u dve doze. Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovljeno da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine radi revakcinacija pre prvog zvona. Zakon predviđa kaznu od 150.000 dinara za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoje mališane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online