Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
10:14
Vestionline, Tanjug A

Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada

Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojša od ranih jutarnjih sati je zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.

Vesti
Obrenovac 2014.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojša da ih izmeste. 

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo. 

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm. 

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije - u Zemunu je trenutno na "koti 512". 

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je "Blic". 

Što se tiče vodostaja ostalih reka u Srbiji, u dolini Velike Morave, kako kažu iz Sektora za vanredne situacije Pomoravskog okruga, oni su porastu ali za sada ne postoji pretnja da će se reke izliti, osim Resave. Ta reka je u ataru sela Subotica poplavila jednu kuću i oko 20 hektara oranica. Resava je, prema izveštaju Hidrometereološkog zavoda Srbije, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od juče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara. 

Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara. Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra veći. 

Zbog rasta vodostaja Save u pojedinim delovima Hrvatske već danima je situacija alarmantna. Sava je kod Jasenovca juče probila višedecenijski rekord, a i taj je jutros pomeren jer je vodostaj reke bio na 928 centimetara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online