Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Pretnje oružjem za Kosovo u UN

Ves Mičel, 31-godišnji izaslanika administracije američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio je da ne donosi novi plan za rešenje kosovskog pitanja i time razočarao beogradske medije koji su gromoglasno najavljivali njegovu sutrašnju posetu Beogradu.

Vesti
Oslonac na Rusiju i Kinu: Pukovnik Stanko Nešić

I nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, pukovnik u penziji Stanko Nešić, ocenjuje da ne postoji novi tajni plan Amerike za Kosovo, ali da će Vašington na svaki način pokušati da povrati uticaj na prostoru Zapadnog Balkana, što uključuje i nove pretnje Srbiji zbog nerešavanja konačnog statusa Kosova.

- Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU - rekao je Mičel u Prištini posle sastanka sa Hašimom Tačijem, čime su pale u vodu i medijske konstrukcije u kojima su se navodile čak i četiri tačke nepostojećeg "novog plana".

Pukovnik Nešić ocenjuje da eventualna američka ponuda nekih pogodnosti za Srbe na Kosovu predstavlja čistu političku kozmetiku bez uticaja na međunarodni status južne srpske pokrajine.

Skriveni detalji

On kaže da je uveren da su mnogi detalji vešto sakriveni i da će biti deo razgovora koje će Mičel voditi u Beogradu.

Takođe, da Amerikanci koriste prenaglašeno tolerantan stav Srbije u regionalnim odnosima i prema međunarodnoj zajednici.

- Suštinski, Ameriku od početka nisu zanimali razgovori ili dogovori Beograda i Prištine, pošto od početka smatraju da je ta priča završena jednostranim proglašenjem nezavisnosti. Pitanje je samo da li će se Srbiji ponuditi da formalno ne prizna tu nezavisnost, ali da se obaveže da neće učiniti ništa što bi sprečilo da Kosovo dobije stolicu u UN - ističe pukovnik Nešić.

Tanjug/AP

U Srbiji dve vojske

Ves Mičel je u prištini rekao da je sa Hašimom Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti.
- Niko ne može staviti veto na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku. U Beogradu znaju za američku poziciju o ovom pitanju - rekao je Mičel.
On je izjavio da Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom.
- Takođe smo razgovarali o razgraničenju i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima - rekao je Mičel, prenosi ljajmi.net

Osim toga, ukazuje pukovnik Nešić, već su počela sondiranja budućih pretnji Srbiji koje ne isključuju i vojnu silu.

Stoga on kaže da ga ne bi iznenadilo da Amerikanci uskoro temu priznavanja Kosova nametnu u Savetu bezbednosti UN ili na Generalnoj skupštini UN.

Slamka spasa

- Zbog toga je od ključnog značaja da Srbija što pre dijalog vrati u granice Rezolucije Saveta bezbednosti 1244. Za nas je poslednja slamka spasa da se pitanje konačnog statusa Kosova vrati u nadležnost UN - upozorava pukovnik Nešić.

On ukazuje da Briselski sporazum još nije zaživeo, što za Srbiju može biti ključan razlog da se raskine taj ugovor i da se proces vrati u Savet bezbednosti UN.

- Rezolucija 1244 nikad nije menjana niti je stavljena van snage, a uveren sam da bi takav potez odmah podržali ne samo Rusija i Kina, već i mnoge zemlje koje su shvatile da se sa slučajem Kosova faktički otvorila Pandorina kutija u međunarodnim odnosima. Ukoliko Srbija bude tražila neki drugi put, plašim se da će biti bez efekta i da ćemo se veoma brzo naći u mat poziciji - ističe nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu.

Strah od ruske moći

Pukovnik Nešić kaže da isključivo kroz prizmu jačanja vojne saradnje Srbije i Rusije treba posmatrati izjavu komandanta snaga NATO u Evropi, generala Kertisa Skaparotija, da "cela srpska populacija predstavlja problem na Zapadnom Balkanu zbog podložnosti ruskom uticaju".
- Zapad, a posebno opoziciju u SAD uplašio je rast ruske vojne moći, a posebno činjenica da je intenziviran njen uticaj u Evropi, odnosno na zapadnom Balkanu preko Srbije i Republike Srpske - ocenjuje Nešić.

Mladi jastreb iz CIA

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel danas završava dvodnevnu posetu Kosovu, a sutra bi trebalo da se sretne i sa srpskim zvaničnicama u Beogradu.

Stanko Nešić kaže da je reč o jednom od ambicioznijih mladih jastrebova Trampove administracije, koji je verovatno školovan u CIA.

Prema dostupnoj biografiji, Mičel je na tu funkciju izabran prošlog septembra, a ranije je poznato po tvrdom stavu prema Rusiji.

U njegovoj biografiji stoji da je kao stručnjak za NATO i transatlantske odnose 12 godina proveo u Centru za analizu evropske politike, čiji je suosnivač.

Takođe, bio je u odborima nekoliko američkih i evropskih instituta, poput Instituta za geostrategiju "Zbignjev Bžežinski", Slovačke atlantske komisije, Praškog centra za transatlantske odnose...

Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija "Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći".

Bolje Mičel nego Klintonovi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obradovao se dolasku pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela i nazvao ga "visokim zvaničnikom iz nove vašingtonske administracije".

- Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je poznato da nam administracija koju je personifikovala dinastija Klinton nije bila naklonjena - rekao je Dačić.
On je dodao da se ranije sreo s Mičelom i da su prvi utisci bili pozitivni.

- Naš stav je potpuno jasan. Mi smo za dijalog, ali je neprihvatljivo prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bez kompromisa sa nama - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online