Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
16:51
Vestionline, Sputnjik A

Mičel na Kosovu: Ne nosim nikakav poseban plan

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da ne nosi nikakav konkretan plan s tim u vezi.

Tanjug/AP
Neophodan dijalog Beograda i Prištine: Ves Mičel

Mičel je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem rekao da nije došao da bilo kome predstavlja bilo kakav plan.

- Nisam došao da predstavim bilo kakav poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU - rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi.

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

"Ljajmi" podseća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na severu Kosova, Mičel je odgovorio:

- Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.

Tači je kazao da je sastanak sa američkim zvaničnikom bio veoma prijateljski i konstruktivan i da je bilo reči o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Kosovo je bilo i ostaće pri tome da neće dopustiti podelu, razmenu teritorija ili neku vrstu autonomije - rekao je Tači.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa „Amerika biti u blizini Kosova“.

- Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima - rekao je Mičel, prenosi portal "Ljajmi".

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

- Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a, i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju - rekao je Mičel.

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da će SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem.

- Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvećena radu s Kosovom na tom putu - rekao je Ves Mičel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online