Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
17:36
Vestionline, Tanjug A

Srbi i Hrvati na četiri sata uz pomoć EU

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija finansijski stabilna država i da će moći da podnese teret rekonstrukcije i izgradnje železničke pruge Beograd-Zagreb, koji će srpsku stranu koštati 250 miliona evra.

Tanjug
Ruka ruci - potpisan Memorandum

Prema rečima njenog kolege, ministra infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića, hrvatsku stranu će taj projekt koštati milijardu evra, pa Zagreb računa na evropsko sufinansiranje u tom projektu od 85 odsto.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će taj projekat koštati Hrvatsku i Srbiju, ali i koji je njegov značaj, ministarka Mihajlović je rekla da ovde ne treba biti reči o visini vrednosti projekta, jer on predstavlja investiciju za budućnost.

Prema njenim rečima, ovaj projekat će se raditi fazno, tako da će biti dovoljno vremena da i jedna i druga zemlja obezbede sredstva.

- Iza svake infrastrukturne velike odluke, pogotovo, koje povezuju dve države, postoji politička odluka, pored one ekonomske odluke. Ako imamo jasan cilj i želimo da povežemo naše dve države i ponovo rekonstruišemo prugu, mi ćemo to i uraditi. Korak po korak, onoliko koliko su naši okviri, kada govorimo o finansijama - ukazala je Mihajlović.

Ona je istakla da je infrastrukturno povezivanje osnova svakog razvoja i ponovila da će rekonstrukcija pruge skratiti vreme treretnog saobraćaja i putnika sa sedam i po na skoro četiri sata, te da će veća cirkulacija teretnih i putničkih vozova doprineti razvoju cele zemlje.

Prema njenim rečima, sledeće nedelje će tehnička radna grupa jasno definistati šta još treba uraditi kako bi se izradila projektno-tehnička dokumentacija.

- Mi smo na našoj strani 7,5 kilometara rekonstruisali, ostalo nismo i treba da završimo projektno-tehničku dokumentaciju koja se procenju na osam do 10 miliona evra - ukazala je ministarka.

Napominje da za mesec dana obe strane treba imati kompletnu sliku "ko šta radi, i šta je potrebno od dokumentacije", da bi se, kaže, znali na koji način da apliciraju za EU fondove.

- Postoje određena dugovanja u železničkim preduzećima, pre svega srpskih prema hrvatskim, koja nisu u potpunosti resena i preduzeća imaju obavezu da u narednih mesec dana dogovore načine kako će se to rešiti - ukazala je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će sledeći susret sa kolegom iz Hrvatske imati krajem maja, kada će biti presek stanja.

Tanjug
Ponosni na potpis

Butković je istakao da će Hrvatsku rekonstrukcija pruge koštati oko milijardu evra, s obzirom da se veći deo pruge nalazi na Hrvatskoj strani.

- Koridor 10 je prevažan ne samo za Hrvatsku i Srbiju, već i za sve zemlje u okruženju i za EU. Nama je cilj vratiti i prevoz ljudi i tereta na taj koridor, naravno da je sa tom infrastrukturom puno teže - rekao je Butković.

S obzirom da je ta pruga isplativa, Butković očekuje da će od EU dobiti sufinansiranje od 85 odsto, navodeći da taj procenat ipak zavisi od odluke EU.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je objasnila da kohezioni fondovi EU za razvoj infrastrukture predviđaju finansiranje i do 90 odsto za finansiranje projekata.

- Srbija je zemlja kandidat i imamo mogućnost da apliciramo za infrastrukturne projekte, posebno za regionalno važne infrastrukturne projekte iz nekoliko fondova, a to su Investicioni okvir za Zapadni Balkan, kao i novi instrument EU koji se zove Instrument za povezivanje Evrope, a koji će biti značajan i finansijski moćan izvor za finansiranje brojnih regionalnih infrastrukturnih projekata koji podržavaju razvoj transevropske saobraćajne mreže - ukazala je Joksimović.

Ona je dodala da u sinergiji sa Hrvatskom možemo dobiti više novca i podsetila da Srbija sa Hrvatskom ima projekte u prekograničnoj saradnji u oblastima infrastrukture, životne srednine i transporta, za koje do kraja 2020. godine imamo na raspolaganje 35 miliona evra bespovratne pomoći.

Prema njenim rečima, od tih projekata najveću korist će imati pogranične opštine u Srbiji i Hrvatskoj.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online