Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Srbi im dobri samo goloruki

Zvaničnici iz BiH, ali i potpredsednik Republike Srpske iz redova muslimanskog naroda oštro su reagovali na informaciju da MUP RS nabavlja 2.500 automatskih pušaka.

M. Karović
Boj bije oružje i srce: Vojska Srbije (Foto: Ilustracija)

Naime, potpredsednik RS Ramiz Salkić tvrdi da je reč o pokušaju predsednika RS Milorada Dodika da "uspostavi neke vrste oružanih formacija".

Podgrevanje priče o pokušaju RS da formira paravojne jedinice proizvelo je i pisanje britanskog "Gardijana" koji je ocenio da je kupovina novog oružja "zabrinjavajuća vest zato što je reč o entitetu kojeg predvode separatisti, ali i zbog uticaja Rusije".

Navodi se da srpske nevladine organizacije, centralna vlada u Sarajevu i zapadne diplomate veruju da će nova, jako naoružana policijska jedinica koristiti Dodiku za ostvarenje nezavisnosti uz rizik novog rata.

Teorija zavere

Sagovornici "Vesti" tvrde da je reč o pokušaju da se podigne tenzija u Bosni kroz novu manipulaciju činjenicama.

Tržišne cene

Radić otkriva da je nabavljeno 1.500 automatskih pušaka M05 E1 i 1.000 automata M92.
- Cena od 960.000 dolara za ovaj kontingent je realna, odnosno tržišna. Automatska puška M05 E1 košta 380 dolara, a automat M92 360 dolara - kaže Radić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će sada svi koji podržavaju Sarajevo imati jak argument da Srpska pravi paravojsku, ali da je to zapravo medijska interpretacija i manipulacija činjenicama.

- Tako se može postaviti i pitanje zbog čega je Federaciji BiH potrebna fabrika za proizvodnju automatskih pušaka kad nikada u istoriji BiH to oružje nije proizvodila. Ali, u Goraždu su nedavno napravljeni prototipovi automatskih pušaka iako se postavlja ozbiljno pitanje postoji li uopšte tržište za njih. Dakle, u svemu je moguće napraviti teoriju zavere - ocenjuje Radić .

Prema Radiću, tekstom u "Gardijanu" je stvorena veštačka slika da postoji velika zavera, a činjenica je da je oružje MUP-a RS staro i istrošeno.

Radić kaže da je nabavljena mala količina automata taurus i automatskih pušaka iz Zastave.

Stoga zaključuje da ta nabavka ne predstavlja dodatno naoružavanje.

Veći arsenal u FBiH

- Namerno se prećutkuje da je i sa ovom nabavkom količina oružja u posedu MUP RS daleko manja od one kojom se raspolaže u Federaciji BiH. Pri tom se svesno manipuliše i činjenicom da u Srpskoj postoji samo jedan MUP, dok je u Federalnom delu čak 11 takvih ministarstava - ističe Radić.

Stručnjak iz oblasti međunarodnog terorizma i bezbednosti Dževad Galijašević ukazuje da će s ovom nabavkom u Srpskoj tek svaki treći pripadnik policije imati automatsku pušku.

- Poređenja radi, u Federaciji BiH je ne samo duplo više pušaka, već i tri puta više policajaca. Kad se tome doda radikalizovana verska, islamistička struktura raspoređena u vehabijskim naseljima i paradžematima, zatim ostaci zloglasnog Odreda el Mudžahid, pa delovi Izetbegovićevog AID, Mladih muslimana i Aktivne Islamske omladine, a onda i broj džihaista koji su otišli na strana ratišta, uglavnom u Siriju, jasno je da je broj opasnih i naoružanih militanata u Federaciji puno veći - naglašava Galijašević.

www.mc,rs

Zloupotreba dece

Galijašević podseća da poslednji primer paravojnog organizovanja i obuke dece u kampu Asker potvrđuje da u pojedinim delovima BiH pod kontrolom SDA postoje organizacije koje preduzimaju otvorene aktivnosti za radikalnu militarizaciju i zloupotrebu dece.
- Ako već postoje javno objavljeni snimci iz kojih se vidi da čak i deca prolaze vojnu obuku, to onda vrlo jasno govori o problemu koji neće da vidi samo onaj ko to ne želi - zaključuje Galijašević.

Obuku i dalje izvode Amerikanci

Ministar policije RS Dragan Lukač izjavio da će u Srpskoj kao i do sada obuku izvoditi američki i evropski instruktori.

On je time demantovao tvrdnje da u policijski kamp u Zalužanima kod Banjaluke stižu ruski instruktori. Predsednik RS Milorad Dodik ukazao je da je ovo prva nabavka posle 20 godina, koliko je MUP RS bilo zabranjeno da nabavi oružje.

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH saopštila je da je dala pozitivno mišljenje na nabavku oružja za MUP RS.

Ministarstvo spoljne trgovine BiH potvrdilo je da je za nabavku tražilo mišljenje i saglasnost Ministarstva inostranih poslova, odbrane BiH i bezbednosti.

Potpredsednik Salkić uprkos tome veruje da je uspostavljanje Centra za obuku u Zalužanima dokaz da Dodik ima skrivene i rezervne planove.

- Priča o demilitarizaciji ima za cilj gašenje Oružanih snaga BiH - uporan je Salkić.

Sve džaba bez dobrih plata

Nabavka automatskih pušaka neće rešiti probleme koji postoje u policiji RS, kaže u razgovoru za "Vesti" nekoliko policajaca iz Banjaluke.
Oni ističu da je svakoj policiji, kao i vojsci, stalno potrebna nova oprema, ali da je mnogo bitnije kakvi su uslovi rada.

- Plate nisu adekvatne, nemamo kolektivni ugovor, socijalni status policajaca je loš. Zarade su nam niže nego u drugim policijama. Stalno policajci napuštaju službu u potrazi za boljim životom. Naša procena govori da u Republici Srpskoj ne živi više od 900.000 stanovnika, maksimalno milion, a na papiru bi trebalo da nas bude milion i po. Otišli su u Evropu u potrazi za boljim životom - kažu policajci za "Vesti".




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online