Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
06:41
Đ. Janković - Vesti A

Buđenje uz roj ptica

Ko ima volje, želje, znanja i veštine nekada svoje snove može pretvoriti u javu. Baš to je učinio Lozničanin Jovan Cvijić, koji nema veze sa daleko slavnijim zemljakom istog imena i prezimena, koji je na samoj obali Drine, u blizini Žićine plaže, u krošnjama dudova napravio kućicu koja je oličenje maštarija o kutku sakrivenom među krošnjama stabala.

Đ.Janković
San pretvoren u javu: Kuća u krošnjama dudova

Ovaj mašinski tehničar pokazao se kao vrlo vešt stolar, a "recept" je pozajmio od Pita Nelsona gledajući njegove emisije na Diskaveriju. Znao je šta želi, a onda i video kako se ideja može pretočiti u zidove, podove, krov, stepenice i dao se na posao.

Sve zamišljeno najpre je pretvorio u brojke, izmerio, premerio, a onda se u svojoj stolarskoj radionici latio posla i krenuo da pravi deo po deo buduće kuće "ni na nebu ni na zemlji".

Nikome nije govorio šta radi i strpljivo je pravio deo po deo svog nesvakidašnjeg graditeljskog mozaika. Tri duda koja ima pored Drine postali su temelj pošto je proračunao da su dovoljno jaki da "drže" kućicu u svojim krošnjama. Do sada je kućicu posetilo mnogo ljudi iz Srbije i susednih zemalja, ali i iz Velike Britanije, Nemačke, Švedske i svi su oduševljeni.

Veliki je ljubitelj prirode, slobodno vreme najčešće provodi na Drini na čijoj obali je napravio jedinstven kutak u vazduhu gde su mu komšije oblaci i ptice.

Đ.Janković
Cvijić uživa u svojoj kući

Teška tri tone

- Ideju sam morao pažljivo da pretočim u delo. Kada sam utvrdio šta, gde i kako će biti, onda sam urađene delove postavljao na platformu koju sam prvo morao da napravim jer ona je "temelj". Kuća teži oko tri tone, u nju je ugrađeno oko pet kubika daske, zavrnuto oko pet hiljada šrafova i ima 30 kvadrata. Urađena je od prirodnih materijala, drveta, obložena hrastovinom koja dugo traje, i urađena tako da se uklapa u prirodno okruženje. Želeo sam i uspeo da ne oštetim stabla zbog čega na jednom mestu kroz pod grana ulazi u kuću, a kroz zid izlazi napolje - objašnjava Cvijić koji je pre dve godine uspeo sve da napravi potpuno sam, a tri dana su mu je trebalo da sklopi i pokrije kuću.

Vodio je računa da svaki centimetar kuće, smeštene na pet metara visine, bude iskorišćen, sve sa merom i ukusom, da bude lepo i udobno i uspeo u krošnje da smesti dnevni boravak, kuhinju, kupatilo, dok je na galeriji spavaća soba.

Beg od gužve

Sada i u jesen kućica je vidljiva i privlači poglede, ali kada sve olista, onda je ušuškana i pravi je kutak za sklanjanje od gužve i svakodnevne trke modernog načina života. Cvijić ima ono što su mnogi sanjali da naprave kada su odrastali, a ko jednom pređe prag kuće na dudovima nikada neće zaboraviti taj trenutak i osećaj mira i spokoja.

Do kuće vodi viseći most, a tu je i lepa terasa za uživanje sa pogledom na smaragdnu reku.

Zato je i potrošio na sve to oko 120 dana. Žureći da što pre završi sav posao radio je maltene bez spavanja pa je u vreme "useljaja" imao oko sedam kilograma manje nego na početku posla.

Đ.Janković
Sve sam napravio: Jovan Cvijić

Odmor uz žubor reke

Kućica je leti ušuškana u krošnje duda čiji plodovi se mogu dohvatiti ako se ruka ispruži kroz prozor, a poseban je doživljaj kada se noću utanja u snove uz šum lišća i žubor nemirne Drine koji, kada se legne u krevet, zvuči kao da reka protiče tik uz jastuk.

Letnje vrućine u krošnjama tera svežina reke, a ovde se bez problema može boraviti i tokom zime jer je Cvijić mislio na sve.

Graditelj je ispod kuće izbetonirao plato, ima uređen prilaz do reke i čamca, a u hladovini je i sto za predah.

Pravi domaćin

U dvorištu do čardaka je i "obična" kuća na zemlji, ali Cvijić najviše voli da bude "na drvetu" gde je neverovatan osećaj. On je pravi domaćin i ugosti svakoga ko želi da poseti kuću u krošnjama jer zna da su mnogi maštali da borave na takvom mestu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online