Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
17:08
N1, Kossev A

Vilijam Voker dao cvet Tačiju "da ga seća na žrtve u Račku"

Polaganjem venaca na spomen ploču, kako su naveli "žrtvama masakra" i memorijalnom akademijom, najviši zvaničnici Kosova danas su obeležili devetnaestogodišnjicu slučaja "Račak".

EPA//Valdrin Xhemaj
Vilijam Voker jedini međunarodni zvaničnik koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine

"Masakr u Račku probudio Zapad", "nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio", "Račak je sramota za međunarodnu zajednicu" - poruke su danas sa Kosova.

Obeležavanju je, kao i prethodnih godina, prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker (83), čije se ime snažno vezuje za ovaj slučaj. Upravo je on dešavanja u Račku - 15. januara 1999. okarakterisao kao "masakr nad nedužnim civilima", što je bio neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a, podseća portal Kossev.

Račak se na Kosovu obeležava usred podignutih tenzija i nezadovoljstva međunarodnih partnera Kosova zbog snažnih višemesečnih pokušaja vladajućih stranaka i zvaničnika - da se obori Zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu koji su počinjeni '99. godine.

Upravo je Voker jedan od usamljenih međunarodnih zvaničnika koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, a od ranije je poznat po svojoj podršci kosovskoj opoziciji nakon rata i podršci "nacionalistima" kako su i zapadni mediji o tome pisali.

U srpskom narodu, za razliku od albanskog, važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i predstavlja simbol, kako mnogi Srbi veruju, montiranog procesa "Račak", a potom i bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, piše Kossev.

- Svaki put kad dođem ovde osećam se isto. Uvek je hladno i uvek osećam bol zbog masakra ovde - rekao je nekadašnji izaslanik OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker.

Voker je, prenose mediji u Prištini, od jedne devojčice dobio cvet koji je poklonio Tačiju "uz poruku da ga podseti na žrtve Račka".

- Devojčica, unuka ili praunuka možda jedne od žrtava Račka, dala mi je ovaj cvet koji želim da dam predsedniku Hašimu Tačiju. Držite ga negde u knjizi u vašoj kancelariji da biste se podsetili žrtava Račka - rekao je, prenosi Klan Kosova.

Voker je kazao i da će "učiniti sve da dok je živ dolazi na obeležavanje godišnjica".

- Proveo sam svoj život putujući po svetu. Želim da budem sa Albancima onoliko koliko mogu - rekao je.

Naveo je i da je od 15. januara 1999. stekao mnogo prijatelja, ali da mu "ništa nije važnije od meštana Račka".

Tači: Najsnažnije svedočenje srpske politike sistematskog terora

Predsednik Kosova, Hašim Tači, naveo je da je "masakr od pre 19 godina" bio najsnažnije svedočanstvo o srpskoj politici "sistematskog terora, državnog genocida i zločina protiv čovečnosti".

- U međuvremenu, nazivanje zločina pravim imenom od strane kosovskog prijatelja ambasadora Vilijama Vokera - bilo je senzibilizacija čina kosovskog pitanja," napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodao je i da će "mučenike i heroje" pamtiti "sa najdubljim ljudskim i institucionalnim poštovanjem".

- Nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio na Kosovu, a za koje će jednog dana odgovarati - istakao je, takođe.

Haradinaj: Hvala Vokeru

- Masakr u Račku probudio je i mobilisao Zapad, prisiljavajući ga da zaustavi istrebljenje čitave nacije. Moramo i danas da kažemo, da se kao i uvek, zahvaljujemo Vilijamu Vokeru i posmatračima koji su otkrili zločin protiv nevinih ljudi pred svetom - napisao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici.

- Pustite nas da se danas setimo boraca za slobodu i mučenika i budemo blizu njihovih porodica," dodao je, ističući: "Ono što im dugujemo je očuvanje nacionalnih sloboda i izgradnja demokratskog i prosperitetnog Kosova, ideja rada i ljubavi prema ljudima."

Veselji: Izazov Specijalnog suda bitka u kojoj moramo da pobedimo, pravda je na našoj strani

Januar je "mesec velikih padova, velikih bolova", ocenio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, govoreći na memorijalnoj akademiji nakon polaganja venaca.

- Prošlo je 19 meseci od smrtonosnog dana 15. januara 1999. godine, ali sećanje i veličina tog dana nikada neće biti zaboravljeni. Danas smo nezavisna i suverena država. Za mesec dana slavimo desetu godišnjicu nezavisnosti, ali jednu stvar treba uzeti u obzir - bitka za Račak nije gotova. Ovo je bitka pravde za Račak. Ovo je bitka za istinu Račka - rekao je Veselji.

- Oni koji su naredili i izvršili zločin na Račku i dalje su slobodni. Ovo je sramota za međunarodnu pravdu - dodao je.

- Srpski masakri nad našim narodom biće kažnjeni - istakao je Veselji, dodajući: "Zajedno sa počiniocima i njihovim komandantima biće izvedeni pred lice pravde."

Veselji je kazao i da OVK "ostaje jedinstvena u čistoti svog motiva i rata".

- Svaki pokušaj iskrivljenja njenog karaktera preko sudova predstavlja veliki izazov za sve nas. Izazov Specijalnog suda je bitka koju moramo pobediti, jer su istina i pravda na našoj strani - rekao je.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online