Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
21:11
D. N. Petrović - Vesti A

Bez leka do drugog veka

Svečano je 27. decembra prošle godine bilo u domu Suljkovića u novopazarskom naselju Svojbor jer je najstariji član ove porodice, a verovatno jedan od najstarijih žitelja Srbije i Balkana baka Bahta Suljković (Grišević) slavila 105. rođendan.

D.N.Petrović
Sa sinovima Salkom i Bajramom i komšijom Hidom Muratovićem (drugi zdesna)

Dok je gasila 105. svećicu na rođendanskoj torti, uz baku Bahtu su bili njena ćerka Sanija Curić (65), koja živi u prigradskom naselju Požega, i sinovi Salko (62) i Bajram (58) koji su, specijalno zbog majčinog rođendana, doputovali iz Nemačke, gde godinama žive i rade.

Nakon što je nana Bahta ušla u svoj drugi vek i jedanaestu deceniju života, Bajram i Salko svakog 27. decembra dolaze iz Nemačke da obeleže ovaj značajni porodični praznik.

D.N.Petrović

Rođena na Pešteru

Nana Bahta Suljković rođena je 27. decembra 1912. godine u porodici Grišević, u selu Rastenovići na Pešteru, imala je teško detinjstvo, pamti ratove, bežanije, nemaštinu, glad i težak život na selu.

Prvi put se udala u 21. godini i sa prvim suprugom rodila je dvoje dece koja više nisu u životu, dvanaest godina bila je slobodna, a u 41. godini odlučila je da se uda drugi put za sada pokojnog Sulejmana Suljkovića iz Novog Pazara sa kojim je izrodila četvoro dece.

Najstarija Ismeta živela je samo nekoliko godina, a potom su na svet došli ćerka Sanija i sinovi Salko i Bajram koji su danas ponosni na svoju majku.

D.N.Petrović

Mleko pije svako jutro

Iako je proslavila svoj 105. rođendan, baka Bahta je još dobrog zdravlja. Odlično vidi (do pre dve godine plela je čarape i prsluke za sinove, unuke i praunuke), dobro spava, lepo jede, na nogama je, samo se nervira što na jedno uvo malo slabije čuje..

Kad su Salko i Bajram u Nemačkoj, sa njima, njihovim suprugama i brojnim potomstvom (desetoro unučadi i trinaestoro praunučadi) razgovara telefonom Zimu često provodi kod ćerke Sanije u selu Požega.

- Najteže poslove sam radila, hranila sam se kao i svi drugi, a najviše sam volela da udrobim hleb u mleko. I danas svakog jutra prvo popijem vareniku, omiljeno jelo mi je birijan sa piletinom. Popije se i poneka kafa. Lekaru nisam išla, naočare ne koristim - priča Bahta i naglašava da je srećna:

- Svi me drže kao malo vode na dlanu, da nije tako dobre nege, ko zna da li bih doživela ove godine. Osim poštovanja i pažnje, jedan od glavnih preduslova za dugovečnost je život bez stresa. Sekiracija najviše ubija ljude, uvek sam se trudila da se ne sekiram zbog nebitnih stvari i da u mojoj kući vlada harmonija.

Potomci je slušaju

- Svoju decu, unuke i praunuke uvek savetujem da budu tolerantni, da poštuju svog bračnog druga i da iz svojih kuća izbace svađu, hvala bogu svi me slušaju - priča starica Bahta i naglašava da se je život, koliko god da je dug, uvek kratak.

- Naživela sam se, sad mi je najvažnije da svi moji budu zdravi i požive što duže. Što se mene tiče, mirno čekam dan kada će me pozvati onaj odozgo, samo on odlučuje koliko će ko vremena provesti na ovom svetu - poručuje baka Bahta.

Ponosni na majku

Salko i Bajram Suljković su uspešni građevinari u Nemačkoj, imaju svoje firme u kojima rade i njihova deca. Rodni kraj nikada ne zaboravljaju, dolaze za svaki praznik i odmor, jedan od praznika koji nipošto ne propuštaju je i majčin rođendan.
- Ponosni smo na našu majku, nije imala lak život, izgubila je troje dece, a evo kako se dobro drži i u 105. godini - priča Salko Suljković.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
HUMANITARNI MOST Strah od ledenog talasa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online