Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
00:22
Lj. Ivanović - Vesti A

Kina će premrežiti Srbiju

Komercijalni ugovor za izgradnju novog auto-puta u Srbiji, od Preljine do Požege, na Koridoru 11, vredan 450 milona evra, potpisan je u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Tanjug
Ruka ruci: Beograd zadovoljan postignutim sporazumom

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, preduzeće Putevi Srbije i potpredsednik kineske kompanije ČČ Sun Ziu potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji auto-puta E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.

Mihajlovićeva je rekla Tanjugu da bismo do maja sledeće godine mogli da vidimo radnike na tom gradilištu.

Ona je, takođe, istakla da je vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom oko šest milijardi evra.

- To je teška deonica, ima puno mostova i tunela. Naš plan je da sa ugovorom o finansiranju završimo početkom iduće godine. U isto vreme završavamo dokumentaciju, krećemo sa eksproprijacijom, proglašavamo javni interes. Sledeće godine do maja bi postojala mogućnost da vidimo radnike na gradilištu - rekla je ona.

Izazovi za građevinare

Deonica Preljina-Požega je podeljena na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara. Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela Laz od 1.750 metara. Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.000 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice. Ta deonica je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran, ukupne dužine 258 kilometara.

Mihajlovićeva je istakla da to nije samo deo auto-puta, već da ima mnogo veći značaj zbog nastavka gradnje Koridora 11, povezivanja sa Crnom Gorom, ali i mogućnosti da krenemo dalje u izgradnju auto-puta ka BiH.

- To je važno za regionalno povezivanje Srbije. Što se više regionalno povežemo to je mogućnost investiranja, regionalnog protoka robe i ljudi mnogo veća nego što je sada slučaj - navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da se sa Kinom uglavnom sklapaju preferencijalni krediti, u kojima je grejs period pet godina, a kamatna stopa dva odsto.

- U odnosu na sve ostale, odnosno u odnosu na 15 zemalja u okviru CIEZ-a, Srbija je iz tog fonda najviše iskoristila preferencijalne kredite ili najviše ugovorila. Veoma je važno da je Srbija u odnosu na ostalih 15 zemalja potpisala ugovore, to jest nije potpisivala sporazume kao mnoge države, već ugovore.

Tek predstoji ugovaranje za sledeću deonicu, od Požege do Boljara, koja je najteža na Koridoru 11.

- Tu jeste problem da se zadužimo milijardu evra, ako želimo da je radimo. Još nismo krenuli u bilo kakve razgovore za tu deonicu, jer odgovorna vlada jasno određuje šta su prioriteti. Prvi prioritet je da završimo do Požege - dodala je Mihajlovićeva.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig - Preljina u dužini od 40 kilometara, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 kilometra.

Na toj trasi su deonica Ub- Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Takođe, Kinezi grade i deonicu auto-puta od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019. Deonica Preljina- Požega ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.
Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Slovenački centar

Među zajedničkim projektima Kine i Slovenije je i proširenje aerodroma u Mariboru za koji kineska kompanija SHS ima velike planove. Pista bi trebalo da bude proširena za dodatnih 800 metara, što će omogućiti da na njega sleću i avioni tipa erbas A330 ili boing 777. Ideja je da taj aerodrom postane regionalni centar za putnike i teretni saobraćaj do Kine i iz Kine. Planirano je da radovi na proširenju počnu u 2018. godini i da se kapacitet sa sadašnjih 600.000 putnika godišnje uveća na tri miliona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online