Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
00:36
D. Dekić - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (7): Gurnuli su nas u stranu

"Dačić, Vučić i Nikolić su sistemski uništili sve organe dijaspore, a rasejanje su isključili iz priprema za razgovore sa Prištinom", kaže za "Vesti" dr Božidar Mitrović, profesor na Univerzitetu u Moskvi.

youtube.com/Zika Sesir
Pisao Vučiću: Dr Božidar Mitrović

Rođen u Ivangradu koji danas nosi ime Berane, kao Srbin pravoslavne vere. Ponosan što je bio đak Devete beogradske gimnazije, posle koje je završio Pravni fakultet u Beogradu. Doktorat je odbranio 1996. na Pravnom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov. U Moskvi je "privremeno" od 1987. godine, radi kao univerzitetski profesor.

Prema njegovom mišljenju premijerku Anu Brnabić je na tu funkciju ustoličio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao nestranačku ličnost, ali ona u stvari ne samo da udovoljava ideologiji Briselskih "uniseks komesara", već treba i da obavi prljave poslove.

- Potom će sve preduzeto biti svaljeno na nju kao jedinku i kompetencije koje je imao premijer. Faktički Srbija ima "premijerski politički sistem" kakav nismo učili na fakultetu i ova vlada pokazuje da ju je podmetnula većinska partija. U prljave poslove će verovatno spadati katastrofalna finansijska situacija na lokalu što je i stanje celokupnog ekonomskog sistema, pa u tom okviru i vrtoglavo uništavanje srpske porodice. Brnabićeva je Vučićeva marioneta, ali će uz pomoć inostranih faktora ona uskoro pokazati "snagu" - kaže naš sagovornik.

U odnosu države prema rasejanju najviše mu smeta "to što je trijumvirat Dačić, Vučić i Nikolić sistemski uništio sve organe dijaspore".

Neko mora da odgovara

Mitrović smatra da mora da se pokrene krivični postupak jer organi predviđeni Zakonom o dijaspori ne rade.

- Najodovorniji za to su Dačić, Vučić i Nikolić, koji je sada čak zauzeo prostorije bivšeg Ministarstva dijaspore. Odgovornost je i dijaspore, jer je za predsednika Skupštine dijaspore izabrala čoveka koji manipuliše položajem i najviše mu odgovara da organi dijaspore ne rade pošto pripada grupi iz koje je potekao i Vojislav Šešelj.

Taj predsednik je mogao je da sazove makar savete kao stalne organe, ali to ne radi. Odgovoran je i Odbor za dijasporu Skupštine Srbije pošto je grubo prekršio Zakon o dijaspori kada je produžio rad takvog predsednika, a na sve moje apele su se oglušili. Ministarstvo spoljnih poslova daje po konkursu novčana sredstva i time misli da je potkupilo mnogima savest. Za sve to neko mora da odgovara, pre ili kasnije.

- Rasejanje su isključili iz priprema za razgovore sa Prištinom kako bi mogli da postignu prljavi Briselski sporazum na štetu srpskog naroda. Tada, a i sada plasiraju boljševičku prevaru iz 1945. da treba "poći od realnog stanja na terenu", a pri tome je jasno šta se radi, jer pre nego što su pošli u Brisel nisu zahtevali prvo povratak prognanih Srba na Kosovo i Metohiju. Ovaj trijumvirat nije dopustio da Savet za statusna pitanja sistematizuje statusne probleme dijaspore i Srba u regionu. Ipak smo napravili polazni pregled i na sednici u junu 2013. i usvojena je odluka da se on uputi Skupštini dijaspore. Međutim, tadašnja čelnica Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković stvorila je opšti haos u administraciji i nije dopustila razmatranje na haotično organizovanoj sednici u zgradi parlamenta. Savet je zaključio da se pregled statusnih problema dijaspore uputi u sve organizacije i da Savet za statusna pitanja pristupi predlaganju mera za rešavanje tih pitanja i statusnih problema dijaspore i Srba u regionu. Niko do danas nije odgovarao zbog toga što tako doneta odluka i pregled nisu dostavljeni Skupštini dijaspore.

Kako dijasporu više "vezati" za maticu objasnio je kaže pre godinu dana.

- Sve je rečeno u mom pismu Vučiću, pre godinu dana, koje sam potpisao kao predsednik Saveta za statusna pitanja dijaspore Srbije i kao predsednik Regionalne društvene organizacije Objedinjenje Srba. Naveo sam da mora da se obnovi rad Ministarstva dijaspore, organa dijaspore i Skupštine dijaspore. Mora i da se po ugledu na druge republike bivše Jugoslavije omogući da dijaspora ima najmanje četiri kontinentalna poslanika u Skupštini Srbije koji bi se birali po principu sabornosti i najviših dostignutih rezultata u privrednom i društvenom životu u svojim sredinama. Da ima pomoćnika ministra u Ministarstvu dijaspore i ministra bez portfelja u Vladi Srbije po ekonomskoj uspešnosti u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online