Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
18:24
Vestionline, Tanjug A

Vučić neće o podeli Kosova: "Da ne izvuku ko zna šta, pa spekulacijama nikad kraja..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se dogovor u vezi sa KiM može postići samo ako su obe strane nezadovoljne ili obe bar malo zadovoljne, a da je "unutrašnji dijalog" izuzetno značajan, jer ćemo nakon njega, ocenjuje, biti mnogo objektivniji i odgovorniji po pitanju Kosova i Metohije, bilo dogovora ili ne.

Tanjug/AP
Važan unutrašnji dijalog: Aleksandar Vučić

O eventualnoj podeli Kosova i Metohiji, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, Vučić nije želeo da govori: iz svakog odgovora na takvo pitanje bi "se izvuklo ne znam šta", pa onda "spekulacijama nikad kraja".

Dve stvari su, kaže, veoma važne:

- Prvo, mislim da ćemo teško doći do tog rešenja (za Kosovo i Metohiju), veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vredi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše dece - rekao je Vučić.

Svi da budu zadovoljni

Rešenje je moguće, ističe, samo dogovorom Srba i Albanaca, a da bi se postigao dogovor - nemoguće je da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

- Moguće je samo ako su i jedni i drugi nezadovoljni ili i jedni i drugi bar pomalo zadovoljni - dodao je.

Sa druge strane, smatra predsednik Srbije, unutrašnji dijalog je od izuzetnog značaja za našu zemlju:

- Postigli mi neki dogovor ili ne, mi ćemo razbistriti svoje misli, biti mnogo objektivniji i u budućnosti ozbiljniji i odgovorniji kada je reč o KiM - uveren je predsednik.

- Niko to bolje ne zna - dodao je - od Srba koji tamo žive.

Oni to, ističe, najbolje osećaju, što pokazuju na svim izborima i traže odgovornost, a ne prazno junačenje...

- Ali, isto tako kao što ne traže prazno junačenje, tako ne traže ni kukavičluk koji bi bio - evo vam sve na tacni, pa smo mi sa vama završili - rekao je predsednik.

Ako hoće razgovor - u redu, ako neće...

Vučić je ukazao da nam je potreban sveobuhvatan, ozbiljan pristup, ozbiljan razgovor sa Albancima - ako hoće.

- Ako neće, onda ništa i opet ništa i ne bi bilo prvi put da je ništa - rekao je Vučić i ukazao da to traje duže od 140 godina.

Kako je rekao, ako možemo to da rešimo, u redu, ako ne - "bar su neki od nas pokušali, za razliku od nekih drugih koji su razmišljali koliko para da stave u svoje džepove, a da nikada ništa ne reše ni na koji način".

On je rekao i da najviše vole da se sukobljavaju i kritikuju oni kojima ne pada na pamet da ratuju, "ali bi voleli da neki drugi ratuju".

Vučić je poručio da će kao predsednik Srbije i vrhovni komandant učiniti sve da naše oružane snage budu sposobne da odgovore svakom izazovu, nadajući se da neće nikada biti potrebe za takvim njihovim angažmanom.

Na pitanje novinara kako komentariše kritike Slobodana Samardzića, koji je u vreme Koštuničine vlade bio zadužen za KiM, Vučić je rekao da je Samardžić "radio nešto drugo" a da on gleda kako da reši to pitanje koje je bitno za budućnost i kako da ga reši u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a ne kako da zaradi na KiM kako su radili neki pre njega.

- Oni neka zarađuju novac na KiM, a ja ću da "zarađujem" za politiku budućnosti i politiku koja donosi spas srpskom narodu i na KiM i srpskom narodu u celini - rekao je predsednik Srbije.

Preemotivan...

Na opasku novinara Pinka da je jučerašnje njegovo gostovanje na toj TV, tokom kojeg je takođe govorio o Kosovu i Metohiji, ali i o napadima političkih protivnika, "probilo" sve rejtinge gledanosti, Vučić je naveo da je razlog tome što je možda bio "preemotivan i pokazao sve svoje slabosti - od bliskosti koju ima sa članovima porodice, do srditosti na određene stvari...". Kako je rekao i on je samo čovek, ali se trudi da uvek bude pristojan, odgovoran i ozbiljan...

- Ponekad iz vas izađe ono što sasvim iskreno osećate, možda su ljudi zato gledali, otkud znam - kazao je Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online