Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Poslednja kap pravde (3): Slamka nade za porodice

Ovo nam je kao davljeniku poslednja slamka i prilika koju očekujemo 19 godina. Do sada niko nije osuđen za zločine nad Srbima, već su svi dočekivani kao heroji tamo gde žive. Zadnja je šansa da se krivci izvedu pred lice pravde. Tako za "Vesti" komentariše početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba na KiM.

EPA/ Crisstophe Karaba
Dik Marti

- Proteklih godina mi smo imenovali one za koje smo sumnjali na osnovu svedočenja članova porodica stradalih. To smo ponavljali u razgovorima sa predstavnicima tužilaštva. Porodicama ne ostaje drugo nego da verujemo i da se nadamo da će pravda biti zadovoljena - kaže Gordana Đikanović, član Udruženja porodica Kosmetskih stradalnika i novinarka koja godinama piše o stradanju Srba na KiM.

Profesor prava dr Duško Čelić i predsednik uprave Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, pak tvrdi da porodice žrtava na KiM ne očekuju previše od Specijalnog suda.

- Nažalost, to ukazuju, kako dosadašnja praksa Haškog tribunala za ratne zločine na prostorima bivše SFRJ, tako i skandalozna politička trgovina sponzora protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti - SAD i kosovske političke vrhuške u vezi sa formiranjem tih specijalizovanih veća, koja su deo pravosudne vlasti "nezavisnog Kosova". Proteklo je više od šest i po godina, od izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope o organizovanim zločinima nad Srbima koje je u udruženom zločinačkom poduhvatu počinila tzv. OVK, ne bi li se uspostavio kakav-takav mehanizam za sprovođenje pravde, uz plebiscitarno protivljenje, ne samo nekadašnjeg vrha te organizacije, a sada nosilaca vlasti, već i čitavog albanskog društva na KiM - kaže Čelić.

V. Sekulić

Zavera ćutanja

Nade su i da bi ovi procesi mogli da dovedu do saznavanja istine o kidnapovanim Srbima koji se i danas vode kao nestali.
- Albansko-kosovsko društvo je do sada uporno odbijalo da se suoči sa tim da tragična prošlost na KiM nije bila crno-bela i da je bilo i brojnih srpskih žrtava. U tom društvu postoji "zavera ćutanja" o ovome. Put do istine o tragičnoj sudbini barem jednog broja kidnapovanih Srba jesu najavljeni sudski procesi. Specijalizovana veća će imati težak zadatak da, delujući pod pritiskom, neodobravanjem i protivljenjem, pokušaju da sprovede pošteno i fer suđenje - kaže dr Duško Čelić.

On smatra da način i vreme formiranja suda ukazuju da albansko društvo nije spremno da se suoči sa ratnim zločinima "organizovano i sistematski počinjenih od OVK." Ali i da zapadni međunarodni činioci, taj sud pre vide kao još jedno sredstvo upravljanja krizom na KiM, nego kao instrument pravde.

- Zbog toga porodice žrtava teško da mogu očekivati da će politički projekat u vidu tzv. specijalizovanih veća dovesti do istine i pravde za srpske žrtve na KiM - ističe Čelić.
Đikanović dodaje da porodice žrtava neće biti zadovoljne ako optužnice budu podignute "samo protiv marginalaca, onih koji su dobili naređenje", a ne i protiv odgovornih za zločine:
- Imena su svima poznata. Strepnja postoji, jer svi oni uživaju podršku zapadnih zemalja počev od SAD - zaključuje ona.

SUTRA: Poslednja kap pravde (4): Dokazi gurani pod tepih

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online