Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.07.2017.
11:11
slobodnaevropa.org A

"Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić"

To što je premijerka Srbije Ana Brnabić nosila na noge ruskom ambasadoru u Srbiji stenogram svog intervjua američkoj agenciji Blumberg predstavlja najveće poniženje Srbije do sada, ocenjuje za RSE sociološkinja Vesna Pešić.

Tanjug
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

"Da se pravda nekom ambasadorčiću"...

- Da ona ode i da taj stenogram nosi na uvid i da se pravda ruskom ambasadoru - verujte mi, ja prvi put moram da kažem, a vi znate da ja takve stvari ne izgovaram - da nikom nije palo na pamet da ovoliko ponizi Srbiju kao što je ona učinila. Čak i da je napravila grešku zbog neiskustva, neprihvatljivo je da ona ide ambasadoru ili bilo kome drugome i da nosi nekakav stenogram na noge - navodi Pešić i dodaje:

- Ona, izgleda, zaboravlja da drži najvišu političku funkciju u našoj državi! Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo - a i sama sam bila ambasador - to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predala je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu stenogram intervjua za američku agenciju Blumberg kako bi ga uverila da je loše interpretirana da bi Srbija pre izabrala Evropsku uniju nego Rusiju, rekla je u četvrtak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Bivši diplomata u vreme SFRJ Simeon Pobulić kaže da se u to vreme nije moglo zamisliti da nosioci najviših političkih funkcija idu da se pravdaju stranim ambasadorima.

- To sigurno u to vreme ne bismo uradili, ne samo zato što je to pitanje našeg suvereniteta, ugleda, časti nego i zato što postoje drugi načini da se to uradi. Tu malo ima i diplomatske neveštine - ocenjuje Pobulić.

"Već smo izabrali Evropsku uniju, nema tu hrabrosti"

U intervjuu Blumbergu pre nekoliko dana lokalni mediji su preneli da je premijerka Ana Brnabić izjavila da će se Srbija, ako bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiti za ovo drugo.

Vesna Pešić smatra da nema nikakve hrabrosti u izjavi Brnabićeve da će Srbija između Rusije i EU izabrati Evropsku uniju jer je takav izbor već učinjen i to davno.

- Mi smo već izabrali, mi smo deset poglavlja otvorili. O čemu se tu radi? Zašto je ta njena izjava izazvala takvo ogromno iznenađenje i uzbuđenje? Pa, mi se borimo od 5. oktobra 2000. godine - to je, dakle, već 17 godina - da uđemo u Evropsku uniju i sad smo ovako začuđeni što je ona to rekla? Pa, kako možemo da izaberemo Rusiju? - pita se Vesna Pešić.

POVEZANE VESTI

Subota 08.07.2017. 16:26
G.-djo Pešić da je nosila slično u kaubojsku ambasadu to bi za vas verovatno bio gest godine-
Subota 08.07.2017. 13:49
Није нам довољно што се попови мешају Србима у политику, сад су то почели да раде и социолози. Весна Пешић би могла да нађе пристојнији начин да флертује са српским председником и да то не окачи на велика звона.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online