Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
17:03
A. Vučićević - Vesti A

Veliko interesovanje za Vazduhoplovnu akademiju: Devet đaka na jedno mesto

Vazduhoplovna akademija u Beogradu jedina je srednja škola tog tipa u regionu, a interesovanje svršenih osmaka iz godine u godinu je sve veće. Savremeni uslovi učenja, kao i lako zaposlenje sa diplomom ove tehničke škole glavni su razlog zašto se za jedno mesto u ovoj školi bori čak devet đaka.

Youtube/SrpskaNaučnaTV
Svi bi u prestižnu školu: Posao zagarantovan

Za upis u ovu školu nije potreban dodatni prijemni ispit, već samo položena mala matura i lekarski pregled. Ove godine, u ovoj elitnoj srednjoj školi na Dorćolu mesto će pronaći 192 maturanta, kako iz Srbije, tako iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i ostatka regiona. Donja granica prošle godine za upis u ovu školu bila je 91,75 bodova, a direktor ove škole Goran Cvijović i ovde godine očekuje sličnu situaciju.

- Naši đaci veoma lako mogu da dođu do zaposlenja, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Takav obrazovni kadar se odlično plaća preko granice, ali i ovde. Škola je sertifikovana od strane Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva, te se naša diploma priznaje u celoj Evropskoj uniji. Kao bivši učenik, zatim profesor, a sada i direktor škole, izuzetno sam ponosan na imidž i kvalitet kakav je ova škola izgradila - kaže za "Vesti" Cvijović i objašnjava da škola ima potpisan ugovor sa Er Srbijom , Jat tehnikom i aerodromom "Nikola Tesla".

Bogata istorija

Vazduhoplovna akademija nekada je nosila naziv Srednja tehnička škola "Petar Drapšin". Osnovana je 1894. godine na inicijativu Srpskog inženjerskog društva. S razvojem škole, raslo je i interesovanje za njene stručne kadrove, pa istorija beleži i prvu saradnju sa Ministarstvom vojske i mornarice kroz školovanje kadrova za potrebe vojske Kraljevine Jugoslavije.

- Ti ugovori donose našim učenicima prakse, a kako to obično biva, oni najbolji dobiju i ponude za zaposlenje s visokim platama za naše uslove. Tako je ove godine odmah po završetku školovanja, Jat tehnika zaposlila 20 đaka - ispričao je Cvijović.

On je dodao da je škola ove godine potpisala i ugovor s Ministarstvom odbrane.

- Školujemo kadrove za potrebe Vojske Srbije u okviru četiri smera. Proces modernizacije vojske doneo je i potrebu za tehničarima u oblasti vazduhoplovstva. Učenici će u budućnosti moći da rade na održavanju aviona MiG 29 i helikoptera H145 M - dodaje Cvijović.

On smatra da ova škola pruža izuzetno visok nivo znanja svojim đacima i da kao takva treba da bude primer kako jedna obrazovna ustanova treba da funkcioniše. Pored vojnog, ova škola ima pet smerova u okviru civilnog programa, za avio-tehničara, mehatroničara za transportne sisteme aerodroma, tehničara vazdušnog saobraćaja, tehničara vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online