Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.06.2017.
19:12
Vestionline, Tanjug A

"Rusija da prizna Kosovo - samo tako će pomoći Srbiji"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izgradio fer i konstruktivnu komunikaciju, i tvrdi da bi Rusija priznavanjem kosovske nezavisnosti učinila najveću uslugu Srbiji, jer bi joj, kako navodi, na taj način pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.

Reuters
Kaže da ima fer odnose sa Vučićem: Hašim Tači

U intervjuu za zagrebački Večernji list, Tači kaže da Albanci shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, te da im to ne smeta.

- Zapravo verujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji, priznajući Kosovo i pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu - naveo je Tači odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija prizna kosovsku nezavisnost.

A na pitanje da li Priština održava službene kontakte sa Rusijom, Tači kaže da Moskva ima Kancelariju za vezu u Prištini.

Kosovski predsednik tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Beogradu daju za unutrašnje dnevno-političke potrebe, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima izgrađenu "fer i konstruktivnu konunikaciju".

- Svi lideri, sve države koje teže EU treba da se ophode i komuniciraju u skladu s vrednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususjedske odnose i stabilan mir - rekao je Tači.

On kaže da to nekada od lidera zahteva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU.

- S predsednikom Vučićem izgradili smo korektnu komunikaciju. U nekim slučajevima, kada je to bilo neophodno, razgovarali smo i telefonom. Pregovori u Briselu nisu laki ni za jednu stranu. Ali, najvažnije je da smo svi opredijeljeni da donesemo dobre odluke za naše zemlje, za građane naših zemalja, bez obzira na to koliko teške i nepopularne mogu izgledati te odluke na prvi pogled i kratkoročno - rekao je Tači.

Upitan kako bi ocenio odnose Beograda i Prištine s obzirm na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranje kosovske vojske, Tači kaže da su Kosovo i Metohija i Srbija dve nezavisne države.

Za Briselski sporazum iz 2013. kaže da je to "prvi sporazum o mirovnom rešavanju nesuglasica posle celog veka sukobljavanja".

POVEZANE VESTI

Utorak 13.06.2017. 21:01
Pa šta će raditi Rusija kad srpska vlast,koja predstavlja državu Srbiju i zvanično ovaj narod,prizna uskoro državnost Kosova.Šta će raditi Rusija?Zar očekujemo da drugi zalegnu za nas kad mi sami to nismo u stanju.
Utorak 13.06.2017. 22:24
Братска Русија никад неће признати Косово као државу.
Sreda 14.06.2017. 09:40
Зашто Србија нема политичаре који су у стању да објасне косовским Албанцима да су они национална мањина у Србији. Ако им нешто фали нека се селе у Албанију. То важи и за све остале националне мањине у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online