Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
18:46
Politika.rs A

Irske alge gase požar na deponiji u Vinči

Požar na deponiji "Vinča" tinja već osam dana, ali je njegova jačina, kako kažu nadležni, slabija u odnosu na prošlu sedmicu i manje je dima. Najveći deo posla u gašenju vatre u podzemnim slojevima otpada, ma kako to čudno zvuči, odigrale su - morske alge. Prvi put u svetu, ova metoda primenjena je kod nas.

Algo tehnolodži
Deponija u Vinči u vreme gašenja primenom koncentrovanog rastvora braon algi

- Požar je već lokalizovan i ima ga samo na malom delu deponije - u jednoj rupi, kojoj je trenutno malo teže prići. Nadamo se da će u naredna dva, tri dana vatra potpuno utihnuti. Koncentracije dima su sve manje. Trenutno se pruža nizvodno niz Dunav, prema Smederevu - objašnjava Rade Milošević, načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu.

Da bi se izborili sa požarom koji je na deponiji izbio pre osam dana, nadležni su pokušali da primene nekoliko metoda. Jedna od njih bila je zasipanje deponije zemljom i ona nije dala prave rezultate. Otpad se nalazi na klizištu tako da se u pukotinama zemlje i smeća pravio prostor za metanske čepove koji su izazvali i raspirivali požar. Druga metoda bila je primena koncentrovanog rastvora braon algi, koja se pokazala efikasnom.

- Ovaj preparat je po sastavu fermentor, odnosno ima funkciju da organski razgrađuje materiju. Mi smo ga već koristili na deponiji kako bismo razložili organske materije koje se ovde odlažu i smanjili neprijatan miris koji oslobađa amonijak. Kada je izbio požar odlučili smo da ga primenimo jer ima višestruke funkcije. Alge imaju tu sposobnost da za sebe vezuju kiseonik, amonijak, ali i metan, merkaptan (jako zapaljiv) na površini tako da ih razblažuju do te koncentracije da ovi gasovi gube sposobnost da ponovo izazovu vatru, odnosno neprijatne mirise - objašnjava Željko Pantić, direktor preduzeća "Algo tehnolodž", koje je patentiralo ovaj proizvod.

Alge se u određenom odnosu rastvaraju u vodi, a kada se izliju na tlo prave želatinoznu masu, odnosno zaštitni sloj koji "upija" kiseonik i sprečavaju njegov prodor u podzemne delove deponije. Ova materija p "ostaje i "hrana" za bakterije i utiče na njihovo razlaganje, naročito kada je reč o onim patogenim bakterijama.

- Na ovaj način smo jednim udarcem ubili tri muve, odnosno rešili tri problema - ugasili vatru, neutralisali neprijatan miris i potpomogli razlaganje loših bakterija - kaže Pantić.

Kada je reč o gašenju takozvanih podzemnih požara na deponijama, odnosno plamena koji izbija u dubinama otpada, u suštini do sada nije postojalo efikasno rešenje. Dešavalo se, kako kažu stručnjaci, da u Sjedinjenim Američkim Državama, na njihovim ogromnim deponijama požari traju i po dva, tri meseca. Primena rastvora braon algi mogla bi da bude revolucionarno rešenje.

- Za gašenje ovog požara do sada je iskorišćeno tri do četiri tone rastvora. U praksi to znači da je u cisterne od sedam kubika ubacivano oko 50 litara koncentrisanog rastvora - ističe Pantić.

Staništa braon algi nalaze se u okeanima na mestima gde se sudaraju tople i hladne morske struje. Ima ih duž cele Golfske struje, ali i oko Novog Zelanda i Australije. Alge ne mogu da se proizvedu u veštačkim uslovima.

Ove koje koristi "Algo tehnolodži” u Srbiju su kao repromaterijal "doputovale” sa obala Irske, dok je sve ostalo kada je njihova prerada u pitanju rezultat domaće proizvodnje.

Čistači zagađenih kanala

Osim za gašenje požara, alge se koriste i za prečišćavanje kanala zagađenih otpadnim vodama. Taj zajednički projekat opštine Palilula i firme "Algo tehnolodži” predstavljen je u petak u Kotežu.

- Alge u biološkom procesu amonijak pretvaraju u amonijum, odnosno uništavaju neprijatan miris, što je vrlo važno za građane koji žive u blizini tih kanala. Ono što je veoma bitno jeste da alge razgrađuju zagađeni talog i uništavaju patogene bakterije. Upravo je uklanjanje tog zatrovanog taloga i najteži postupak u čišćenju kanala. A funkcija algi je takva da ga one potpuno rasture i smanje na najmanju moguću meru. Primera radi, alge su uspele da za 48 sati  bakterije koje su u strukturi mikroorganizama "zauzimale" 70 odsto smanje na ispod osam odsto. Na taj način omogućavaju ponovno stvaranje planktona u zagađenoj sredini  -napominje Željko Pantić.

On ističe da bi primena algi bio i najbolji ekološki potez za rešavanje velikog problema na Adi Huji, gde se u rukavcu nalaze tone zatrovanog taloga.

Alge se koriste i u razlaganju stajskog đubriva u velikim poljoprivrednim kombinatima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online