Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.05.2017.
19:51
J. L. Petković - Vesti A

Na izbore u šest kolona!

Vanredni parlamentarni izbori su među kosovskim Srbima vruća tema, a posebno jer na njih izlaze u šest kolona. Za deset (od ukupno 120) mesta u kosovskom parlamentu bore se četiri stranke, jedna koalicija i jedna građanska inicijativa.

Tanjug
Beograd navija za srpsku listu

Ali, Vlada Srbije očekuje od svakog Srbina na Kosovu da podrži Srpsku listu. Sa sastanka podrške ministar rada Aleksandar Vulin je poručio da je glas za tu opciju jedina sigurnost da Kosovo neće imati vojsku, a šef Kancelarije za KiM Marko Đurić označio ove izbore "sudbinskim".

Ostalih pet kolona, ali i ona poprilična koja ne želi da izađe na kosovske izbore, smatraju da se predstavnici Srpske nisu proslavili u dosadašnjem radu, a da izjave srpskog političkog vrha samo produbljuju podelu.

- Srpska nema monopol na takozvani patriotizam, jer u prethodnom sazivu kosovske vlade ona ničim nije opravdala ono za šta je sada predstavljaju. Iako je "osvežena" novim kadrovima, Kosovo je malo, svi se međusobno poznajemo, i imam, kao i većina stanovništva opravdanu rezervu da novi članovi, ne da neće promeniti dosadašnju nestručnost, nerad, već se odlično uklapaju u postojeći kadrovski kalup aktuelnih vlada - kaže Tatjana Lazarević, glavna i odgovorna urednica portala Košev iz Kosovske Mitrovice.

U Srpskom nacionalnom forumu ističu da su "blagovremeno zamolili Vladu Srbije da interveniše kako bi se među Srbima predupredile podele."

- Nažalost, naša molba očigledno nije ozbiljno shvaćena, pa danas imamo tri albanske i pet srpskih lista, a i onu najbrojniju - šestu, koja ignoriše izbore u organizaciji "Republike Kosovo". Vlada Srbije je pokazala zapanjujući stepen nepoznavanja stanja na terenu. Favorizujući jednu listu za koju se i ne zna po kojim je to kriterijumima formirana, osim onih partijskih, ona se direktno stavila u funkciju unutarsrpskih podela, optužujući sve druge za izdaju, iako i na drugim listama imate ljudi koje ni u kom slučaju ne možete optužiti za izdaju. Lično smatram da je Vlada Srbije formirajući listu Srpska diskriminisala Srbe južno od Ibra, jer od deset kadidata na listi, sedam je sa severa. Nema nikoga sa Šar-planine niti iz Metohije. To će glasači južno od Ibra definitivno kazniti - objašnjava Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma.

Usitnjavanje

Dok se za ove izbore albanske stranke ušle u velike koalicije, Srbi izlaze uglavnom pojedinačno. Srpska lista izlazi na čelu sa Slavkom Simićem, Napredna snaga Kosova na čelu sa Aleksandrom Grujićem iz Kosova Polja, Progresivna demokratska stranka na čelu sa Nenadom Rašićem, Samostalna liberalna stranka na čelu sa Slobodanom Petrovićem. Izlaze i koalicije Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića i Aktivne građanske inicijative, kao i građanska inicijativa Srpski patriotski savez.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online