Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.03.2017.
18:01
S. PAVLOVIĆ A

Glina u krvi starca

Miodrag - Mija Jovanović (85) rodom iz Suvodola, kod Pirota, godinama živi u Petrovcu na Mlavi i jedan je od najstarijih grnčara u Srbiji. Mija Piroćanac, kako ga zovu, ovim poslom bavi se već 70 godina.

S. Pavlović
Radi u devetoj deceniji: Miodrag Jovanović

- Uvek sam uživao u svom poslu. On mi je u krvi. Bilo mi je žao kada su plastika i keramika prevladale. Broj kupaca je počeo da opada, ali ja i dalje radim. U porodici je nas je bilo osmoro dece. U to vreme grnčarstvo je bilo zanat od kojeg se moglo zaraditi da se preživi, kaže Miodrag, dodajući da je imao 15 godina kada ga je otac poslao u Obrenovac na zanat koji je trajao tri godine. U prvoj godini sam šegrtovao i učio da pripremim glinu za rad. U drugoj godini počeo sam da oblikujem predmete na ručnom vitlu, a u trećoj da majstorišem - priča Miodrag.
Kasnije je iz Pirota, sa suprugom, otišao u Viroviticu (Hrvatska). Tamo sam radio za neke grnčarske firme, ali posao se nije isplatio. Nisam želeo tu da ostanem, a ni da se vratim u Pirot. U Petrovcu na Mlavi sam imao prijatelje, pa sam odlučio da se tamo preselim sa suprugom - ističe Miodrag.

Želeći da pronađe državni posao, zaposlio se u fabrici nameštaja Javor. Međutim, ni tamo nije dugo ostao. Vratio se onome što voli - grnčarstvu.

- Supruga i deca su mi dosta pomagali, uglavnom oko bojenja, glazure i iscrtavanja šara. Nismo mogli da se naradimo, bilo je mnogo posla. Svi su jela spremali u zemljanim posudama, a Vlasi su često kupovali i namenjivali krčage i panice - kaže ovaj vredni domaćin.

Sve se radi ručno

Sve za čime je bila velika potražnja Jovanovići su pravili.
- Od gline se može napraviti sve što je okruglo. Pravimo kadeonice, bardake za rakiju, svećnjake, krčage za vodu, lonce, šerpe, vaze, saksije, činije, posude za hranu i vodu za piliće... Uvek smo sve radili ručno, bez ikakvih kalupa i sa velikim zadovoljstvom - kaže Dragiša.

Ovaj zanat je bio vrlo cenjen, te su proizvodi često prodavani i na pijacama.

- Radio sam i na vašarima u Petrovcu, Svilajncu, Žagubici... Napunimo po dva auta robom i sve prodamo. Nema lepšeg osećaja nego kad znaš da neko ceni tvoj trud i rad - priseća se Miodrag.

S. Pavlović
Pomaže ocu: Dragiša i Miodrag

Početkom '90-ih godina, kada je počela ekspanzija plastike, posao je počeo da se smanjuje.
- Ljudima je bilo lakše i da kupe i da nose plastične saksije nego zemljane - kaže sa razočaranjem Miodragov sin Dragiša, dodajući da su se ipak posude za kuvanje i jelo i dalje prodavale.

Zanat koji odumire

- Iako smo prestali da prodajemo robu na pijacama i vašarima, nastavili smo sa prodajom na veliko. Pravili smo kadionice za pogrebna preduzeća i za seoske crkve - veli Dragiša, Miodragov sin.

Ovaj zanat polako izumire, kao i većina starih zanata, tako da se od njega ne može živeti.

- Kako sam stario, tako je i posao opadao. Slabije se bavim ovim poslom nego ranije jer i godine čine svoje. Posle toliko godina rada valjda mogu i ja da se penzionišem - kaže šaljivo Miodrag, dodajući da sada najviše voli da šeta i da provodi vreme sa svojom suprugom.

Pripreme za vašare

Čitav proces rada traje od pet do šest dana, dok pripreme za vašare traju i po mesec dana.
- Priprema zemlje je najvažnija. Ona mora da bude kvalitetna i ne sme da beži iz ruku. Nakon što je mašina dobro samlela, mesi se i ručno, pa se sprema za izradu i oblikovanje. Na kraju se peče u posebnoj peći i radi se glazura. Onda je proizvod spreman za prodaju - veli vredni Miodrag.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online