Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
12:38
J. L. Petković - Vesti A

Jevtić: Usvojena deklaracija u Skupštini Suve Reke krši osnovna ljudska prava

Povodom jučerašnje deklaracije koja je u Skupštini Opštine Suva Reka usvojena, a tiče se protivljenja povratka prvih srpskih prorodica u selu Mušutište, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je razgovarao jutros sa gradonačelnikom ove opštine Salijem Aslanajem o novonastaloj situaciji.

V. Sekulić
Dalibor Jevtić

Obojica zvničnika izrazila su nezadovoljstvo izglasanom deklaracijom, koja kako su naveli krši osnovna ljudska prava, dok je ministar Jevtić i naveo da je usvojena deklaracija protivustavna.
 
- Mi smo proces povratka u Mušutšte započeli na jedan transparentan način razgovarajući sa svim relevantnim predstavnicima institucija i zajednica o povratku prvih deset porodica i za tako nešto smo imali potpunu saglasnost svih, uz puno poštovanje zakona i svih važećih procedura.

Usvojena Deklaracija SO Suva Reka je u prvom redu protivna Ustavu Kosova, i ona krši osnovna ljudska prava. Očekujem da se u skladu sa tim izjasne nadležne institucije, ali i premijer i predsednik Kosova.

- U razogovoru sa gradonačelnikom Suve Reke istakao sam potrebu da i lokalna izvršna vlast odlučnije uz pomoć drugih insitucija obezbedi uslove za povratak. Na kraju, ovde se radi o inicijativi grup ljudi koja je uzurpirala zemljište čiji su vlasnici Srbi, a na ovaj način odbornici SO Suva Reka podržali su upravo uzurpatore - rekao je Jevtić.
 
Ministar je takođe kazao da će se i dalje na institucionalan način i upotrebom svih zakonskih mogućnosti boriti da se povratak u Mušutištu nastavi kako je i planirano jer neće dozvoliti da se ovakvim inicijativama ugrozi napor Ministarstva za zajednice i povratak i njega lično da do povratka dođe.
 
- O ovom problemu ću razgovarati i sa najvišim zvaničnicima na Kosovu, predsednikom i premijerom, kao i predstavnika međunaordne zajednice na Kosovu, i od njih ću zahtevati rešavanje problema u što skorijem roku. Rešenje ovog problema vidimo kroz institucionalan način i u tom pravcu ćemo i delovati. Još jednom ističem da svako ko je činio bilo kakav zločin ili kriminalno delo za to mora da i odgovara lično bez obzira da li je pripadnik ovog ili onog naroda. Institucije treba da se bave tim pitanjem, a na ovaj način, ovakvim aktima i svemu onom što je viđeno u prethodnom periodu kada je protestima i na ulici onemogućen ne samo povratak nego i jednodevna poseta raseljenih Mušutištu, smisao vladavine prava i zakona i postojanje institucija na Kosovu se obesmišljava - istakao je ministar Jevtić.
 
Cilj usvojene  deklaracije SO Suva Reka je, kako se navodi, "da se animiraju i pokrenu pravosudne institucije za rešavanje zločina, da se rasvetli sudbina nestalih i da nam se Srbija izvini".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online