Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.10.2016.
18:49
D. Dekić - Vesti A

Albanci ponovo kidišu na Trepču

Otimanje rudnika Trepča ponovo je na delu, a prištinske vlasti sada pokušavaju da nacionaliziju taj kombinat kroz nacrt Zakona o Trepči! Beograd uzvraća da to neće dozvoliti, a Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, najavljuje da će Srbija braniti Trepču na sve načine, što podrazumeva hitno obaveštavanje EU i pokretanje arbitražnog postupka i drugih pravnih i političkih mera.

commons.wikimedia.org/Bobik
Rastu tenzije zbog rudnika Trepča

Ovaj i drugi potezi Prištine su, prema rečima Marka Jakšića, predstavnika Srba s Kosmeta, proizvod loše politike koju Srbija vodi.

- Kad srpske vlasti uđu u pregovarački dil sa Prištinom prema modelu Briselskog sporazuma, onda su se odrekle prostora KiM i postale deo separatističkog procesa. Kada srpski predstavnici sede pored kosovskih, a navodno ne priznaju državnost Kosova, normalno je i da srpska imovina na KiM postane deo te separatističke tvrorevine - kaže Jakšić za "Vesti".

On dodaje da, osim Trepče, Albanci žele da preotmu i Telekom, Termoelektranu Obilić, kompleks Brezovica i druge kombinate.

- Vlast u Beogradu je kumovala da se od 2013. Kosovo u političkom smislu udalji od Srbije koracima od sedam milja, jer su hteli da Srbi izađu na kosovske izbore. Sada su ne samo tri ministra u separatističkoj vladi, već i poslanici Srbi koji su tako priznali separatistički Ustav - tumači Jakšić.

Marko Đurić objašnjava da je reaktiviran pokušaj od prošle godine kada su kosovski Albanci pokušavali da kroz specijalni zakon o Trepči nacionalizuju i oduzmu kombinat.

- Beograd je više puta tražio da se o Trepči i imovini uopšte razgovara u Briselu, ali Priština nije htela ni da čuje. Očigledno je da pokušavaju da sve učesnike dovedu pred svršen čin, ali to neće proći - rekao je Đurić.

Kosovska agencija za privatizaciju je krajem septembra navodno potpisala ugovor s nemačkom kompanijom HPC za izradu studije izvodljivosti Trepče. Ekonomista Milan Kovačević podseća da studija izvodljivosti obično služi nekome za pouzdane informacije o kompaniji koju planira da kupi!

- U ovom slučaju postoje pravni i politički ugao gledanja koji su povezani, jer u Prištini tvrde da su suvereni, a mi da je Kosmet deo Srbije. Treći ugao je da se neće odlučivati ni u Beogradu ni u Prištini, već će tu biti i EU u kojoj nema konsenzusa o priznanju Kosova. Ne znam kolike su šanse Beograda, ali sigurno treba uporno raditi na ovom pitanju u svoju korist - kazao je Kovačević za "Vesti".

Zaštita radnika

Menadžment Trepče strahuje da će radnici biti žrtve političkih sukoba i manipulacija, a na interes zaposlenih osvrnuo se i Marko Đurić.
- Najveći problem nije samo u stotinama miliona, možda i milijardama evra, već u tome što bi bila ugrožena prava više od 3.000 zaposlenih. Vlada Srbije zaštitiće njihove interese i neće dozvoliti da ostanu bez zarada i na ulici - kazao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2016. 22:27
Ma kakva Trepca kakvi bakraci.Nedamo nista!Oni (Zapad)hoce da nas podpuno uniste.Vucicu probudi se i nedaj da nas Brisel gazi, ponizava i otima imovinu.Vremena se menjaju u nasu korist,valjda to vidite.Ako date Trepcu,Gazivode, Brezovicu....ode sve...u majcinu...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online