Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.06.2016.
14:28
Tanjug A

Iz Alijanse tvrde: Ko neće u NATO, ne mora

"NATO ne vrbuje nove države za članice, želja za ulaskom u tu organizaciju odluka je pojedinačne države, Srbija ne traži članstvo, nema akcioni plan za članstvo, te, samim tim, razgovor o članstvu Srbije nije tema", izjavio je zamenik šefa Misije ambasade SAD Gordon Duguid.

Tanjug
Može saradnja i bez članstva: Gordon Duguid

- To treba jasno saopštiti građanima, jer preispitivanje debate u Srbiji pokazuje da u javnosti postoji određeni stepen konfuzije šta je NATO i kako sarađuje sa Srbijom - rekao je Duguid na konferenciji ''Zapadni Balkan i NATO pre i posle Varšavskog samita''.

Duguid je precizirao da Srbija ima partnerski odnos sa NATO, da učestvuje u Partnerstvu za mir, što je, ocenjuje, obostrano korisno. Istakao je da postoje druge zemlje u Evropi koje uživaju jači partnerski odnos sa NATO, a isto ne žele da budu članice i kao primere naveo Švedsku, Irsku, Finsku, Austriju.

- Švedska je aktivnija u više NATO aktivnosti, nego neke države članice, ali čak i sa tim stepenom aktivnosti oni ne žele da pristupe NATO i to se poštuje. Dele iste evroatlantske vrednosti, uzajamno poštovanje i koristi od razgovora o zajedničkim vrednostima - kaže Duguid.

- Jasno smo rekli da su vrednosti neutralnosti poštovane i da je Srbija jasno dala do znanja da nije zainteresovana za ulazak - rekao je Duguid, ali napomenuo da neutralnost, međutim, ne znači neaktivnost, kao i da je put prema produktivnijoj saradnji sa NATO otvoren za Srbiju.

Duguid je rekao da saradnja sa NATO i dostizanje NATO standarda pomaže da se unapredi profesionalizam i standardi vojske u bilo kojoj zemlji i istakao da Srbija već ima određene prednosti zbog saradnje sa tom organizacijom, jer je, pored programa IPAP, njeno učešće u Partnerstvu za mir rezultiralo i projektom u okviru koga će biti uništena nebezbedna municija.

- Srbija je već pokazala veliki entuzijazam za partnerstvo sa NATO i odnos između NATO i Srbije će se razvijati, koristi za Srbiju će se povećati i srpske oružane snage će moći da koriste ono što budu naučile kroz svoje odnose sa NATO - ocenjuje Duguid.

Dodao je da je često skupo ispoštovati NATO standarde, te da postoje veći izdaci, jer vojska nije na nivou željenog NATO standarda i opreme, ali jednom kada država ispuni te standarde, troškovi za vojsku opadaju, a profesionalnost raste.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2016. 14:38
Obradjivanje je pocelo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online